Description

Un Mencía unique et charmant provenant du village reculé d'Espanillo, avec un petit pourcentage de Grenache tintorera (également connu sous le nom d'Alicante bouschet) et un peu de Godello, qui fermente dans des foudres en bois de grande capacité. Le résultat est un vin extrêmement frais et aromatique, plein de nuances, avec un palais à la fois sérieux et frais. Un excellent vin pour se faire plaisir.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
13.5% vol.
Production
3.000 bouteilles et 24 magnums
Cépage
90% Mencía, 10% Garnacha tintorera, Godello
Origine
Bierzo

Dégustation

Nez
Herbes sauvages, fruits rouges mûrs.
Bouche
Velouté, profond, élégant, savoureux, long et très persistant.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2030 environ, si conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Description
Les parcelles de Mencía sont situées à Espanillo, à 700 mètres d'altitude. Le sol est travaillé à l'aide de charrues tirées par des vaches.
Année de plantation
80 ans en moyenne.
Sol
Sols composés d'ardoise décomposée avec des zones sableuses.
Climat
Continental avec influence atlantique.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Les raisins sont sélectionnés, soumis à l'égrappage et foulés. Ils sont ensuite directement transférés dans des foudres de 2 500 litres où se déroulent les fermentations alcoolique et malolactique.
Elevage
Rouge crianza d'environ 11 mois en fûts de chêne français.
Embouteillage
Sans filtration et avec une légère clarification.

L'avis des experts

Tim Atkin:

Espanillo is in the very north of Bierzo and this vineyard is grown at 700m on slate and sandy soils. A blend of mostly Mencía with some Garnacha Tintorera and Godello, the wine was aged for 11 months in foudres. The wine combines impressive structure with a plush core of red berry fruit and spice, lifted by a stony vibrancy. It is a wine that is very much anchored in its cool, mountain surrounds while offering generous and appealing fruit. 2025-2032. 

James Suckling:

This shows bright red cherries with a subtle herbal lift and great clarity of fruit. The medium-bodied palate is precise and focused, with fine tannins that add an edge. From Sancho Martin, a vineyard planted by winemaker Gregory Perez, which includes significant proportions of merenzao, garnacha tintorera and some white varieties.

The Wine Advocate:

I once again tasted the 2022 Mencía de Espanillo, which was produced with approximately 85% Mencía, 15% Garnacha Tintorera and a little Godello from old vines in the village of Espanillo at 700 meters in altitude, where the soils are decomposed slate. It fermented in a 5,000-liter oak vat and matured in an oak foudre for 16 months. It has 13.5% alcohol and very good freshness and acidity, showing balance and seriousness. It's aging at a slow pace with harmony and elegance. It has a medium-bodied palate, and the tannins are being polished by time in the bottle. 4,000 bottles were filled in January 2024.