Description

Krug Grande Cuvée Édition 173 est la quintessence de l'excellence artisanale de Krug : un assemblage extraordinaire de 150 vins issus de 13 millésimes différents, le plus jeune datant de 2017 et le plus ancien de 2001. Chaque année, l'une des éditions du champagne le plus recherché au monde et mieux noté par les principaux critiques internationaux est mise sur le marché.

Krug Grande Cuvée est né du rêve d'un homme, Joseph Krug, qui souhaitait offrir le meilleur champagne chaque année, indépendamment du Millésime et des variations climatiques. Un séjour d'environ sept ans dans les domaines de Krug confère à ce Krug Grande Cuvée son caractère distinctif, son expression et son élégance. C'est le premier et le seul champagne Prestige recréé chaque année au-delà de la notion de Millésime.

L'histoire complète de chaque Édition est révélée en ligne grâce à son Krug iD, six chiffres figurant sur l'étiquette arrière.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Champagne
Alcool
12.0% vol.
Cépage
44% Pinot noir, 34% Chardonnay, 22% Meunier
Origine
Champagne

Dégustation

Vue
Couleur or jaune intense.
Nez
Expressif, parfumé et puissant, avec des arômes de pain grillé et de brioche, de fruits à noyau, de verveine, de crème pâtissière à la vanille, de pain perdu et de baba au rhum.
Bouche
Gras/onctueux, crémeux et généreux, avec des saveurs qui s'harmonisent avec le nez. Des nuances de fruits juteux, de pêche au sirop et d'agrumes mûrs laissent place à des notes caustiques, grillées et de pignons. Sa texture est généreuse et précise, avec une finale fraîche et appétissante de citron qui invite à une nouvelle gorgée.
Température de service
Il est recommandé de le servir entre 6 et 8 °C.
Garde
Jusqu'en 2040 s'il est conservé dans des conditions optimales.
Accord mets et vin
Il se prête à une grande variété de combinaisons culinaires, des plus simples aux plus sophistiquées, avec des apéritifs ou des repas. Il se marie parfaitement avec des plats simples tels que le parmesan affiné, le jambon de Jabugo et le comté affiné, mais aussi avec des huîtres ou des asperges rôties au beurre. Parmi les options gastronomiques, on peut citer la « chermoula » de merlu ou la tarte tatin.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles plantés sur des parcelles à Avize et Marmery pour le Chardonnay et au nord de la Montagne de Reims pour le Pinot noir.
Climat
Continental.
Vendanges
La Vendange a été effectuée avec une grande hétérogénéité d'une parcelle à l'autre.
Vinification
Au total, les vins de réserve issus de la vaste collection de la maison représentent 31 % de l'assemblage final, apportant l'amplitude et la rondeur indispensables à chaque Édition de Krug Grande Cuvée. Au total, plus de 20 ans d'élaboration minutieuse ont été nécessaires pour pouvoir apprécier la Krug Grande Cuvée 173ème Édition.
Elevage
Il est conservé en bouteille pendant plus de 7 ans.

L'avis des experts

James Suckling:

Extremely complex, showing dried apples, light caramel, brioche and flint with cedar, nuts and hints of gunmetal. Integrated, caressing bubbles. Medium-bodied with a laser-guided, compacted and extremely long palate that focuses the character and the flavors. So deep and polished. Tangy at the end. Drink or hold.

The Wine Advocate:

Krug’s recently unveiled NV Grande Cuvée 173ème Édition—accounting for approximately 80% of the house’s total production—performs well, particularly considering the challenges of the base vintage, 2017. That year saw considerable rot pressure in red varieties, making meticulous sorting essential; some lots deemed unfit for Krug’s standards were even diverted to distillation. The conceptual cornerstone of the Grande Cuvée is the use of the house’s vast library—drawing from some 500 options—to complement the base vintage and moderate the extremes of any given growing season. The 173ème Édition comprises 150 wines across 13 vintages, with the 2017 base making up 69% of the final assemblage. Disgorged in January 2024 with a dosage of 4.5 grams per liter, it opens with aromas of pear, golden apple, lemon curd and early white blossoms interlaced with a distant hint of nutmeg. On the palate, it is medium- to full-bodied, textural and charming, laden with tangy acidity and animated by a pillowy mousse, and it concludes with a long, saline finish. Compared with its immediate predecessor, the 173ème Édition is broader and more giving, while the 172ème Édition tauter and more incisive. As experienced Krug aficionados will recognize, the inclusion of reserve wines—which may have undergone malolactic fermentation—renders the Grande Cuvée more immediately approachable than the house’s vintage-dated Champagnes, offering a more generous drinking experience on release.

Decanter:

Krug's Grande Cuvée 173ème Édition is crafted around one of Champagne's most traumatic harvests of the past 20 years in 2017, where rampant rot and lack of maturity forced extreme sorting at harvest time. It's exactly the sort of year that plays to the house's strengths in its reserve wine library and pixelated, parcel-by-parcel vinification, though. Together with 31% reserve wines dating back to the 2001 harvest, it's a relatively forward Grande Cuvée, but not overly marked by the challenges of the year. There's a juicy apricot fruitiness evident up front, enlivened by some brightness of ground pepper and charred grapefruit peel, with aromatic details of green coffee and a food-friendly dried mushroom savour following in the glass. The softened, cushioned mousse is already feeling nicely settled, complementing the sense of roundness and ease. There's plenty of cooked lime Chardonnay focus pulling the palate into some length and intensity, even if the quantity of Chardonnay in the blend is not perhaps as high as might have been expected considering its relatively strong performance in the year; the reserves, too, bring a delicious length and intensity to the otherwise up-front palate. This edition may be pitched for earlier drinking than some, but will provide fine gastronomic possibilities in the meantime.