Description

Élégant, harmonieux et expressif, ce vin mono-cépage de Tempranillo séduit en dévoilant le visage le plus raffiné de la Ribera del Duero. Chaque millésime obtient d'excellentes notes de la part des critiques spécialisés. Il s'agit sans aucun doute de l'un des vins rouges les plus prometteurs de la région castillane. Un travail considérable de la famille García Montaña pour assembler un puzzle de villages et de sols qui expriment des personnalités différentes.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.5% vol.
Cépage
95% Tempranillo, 5% Cabernet sauvignon
Origine
Ribera del Duero

Dégustation

Vue
Couleur rouge cerise de bonne robe.
Nez
Suggestif, intense et expressif. Il offre des notes de fruits noirs très frais et des arômes épicés, accompagnés de nuances terreuses.
Bouche
Riche, vif, nerveux et tendu. Il présente des tanins serrés et juteux et une finale longue et captivante.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Garde
Optimal jusqu'en 2035 environ, à condition d'être conservé dans de bonnes conditions.
Accord mets et vin
Idéal avec les viandes grillées, les rôtis, les légumes, les ragoûts et les fromages affinés.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés à La Aguilera, Moradillo, Baños, Tubilla et Anguix.
Size
20 hectares.
Année de plantation
De 30 à 100 ans.
Sol
Les sols argilo-calcaires et sableux-argileux prédominent.
Climat
Continental.
Vinification
La fermentation et la macération durent entre 12 et 16 jours. Elles sont réalisées avec des levures indigènes à une température pouvant atteindre 28 °C.
Elevage
Rouge crianza de 20 mois en fûts de chêne français.

L'avis des experts

Tim Atkin:

Eduardo García makes this outstanding assemblage of Tinto Fino and 5% Cabernet Sauvignon with grapes sourced from Anguix, Baños de Valdearados, Moradillo and Tubilla del Lago. It's a wine that illustrates his skills as a blender, showing a well-judged combination of structure and acidity. Clove spice, plum, orange zest and blueberry flavours are framed by scented, lightly toasty oak. One of the best Garmón releases yet. 2026-40.

The Wine Advocate:

For the first time, the 2021 Garmón contains 5% Cabernet Sauvignon in the blend with Tempranillo from different villages and zones within Ribera del Duero. They work small plots of old vines and old clones that have a longer cycle. The grapes ferment from 12 to 16 days with indigenous yeasts, and the wine matured in French oak barrels for 22 months. Despite the high altitude of the majority of vineyards here, the wine feels riper than the 2021s from Mauro, and the oak is more evident tin the nose. It's spicy, toasty and smoky, with a medium to full-bodied palate with abundant, slightly dusty tannins. Wait a bit to pull the cork, and enjoy with heathy, powerful food. 50,000 bottles produced. It was bottled in September 2023. (Luis Gutiérrez)

Decanter:

Fluid red and blue fruit fill the mouth, outlined by zesty, grippy tannins. A savoury rim of dried sage, oregano, bay leaf and rosemary gives it detail, vividness and poise. Delicious crunchy bite to the darker fruit followed by red juiciness. Long finish with lingering cardamom, oregano and black olive and a broody twist of coffee and mocha.