Description

As Bravas Malbec 2016, c'est un autre chef-d'œuvre du super œnologue Alejandro Vigil. Ce rouge a des arômes de fruits noirs mûrs, des notes épicées et un caractère minéral bien marqué. Son acidité et sa longue finale confirment qu'on a affaire à un vin intense à garder

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2016
Alcool
13.5% vol.
Cépage
95% Malbec, 5% Semillón
Origine
Valle de Uco

Dégustation

Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
Pampa El Cepillo
Description
Vignoble super dense (8 000 plants par hectare) à San Carlos.
Size
1,7 hectare.
Sol
Colluvial avec calcaire marin au fond.
Climat
La culture en sec, le climat froid et la neige éternelle. On peut dire que 2016 a été le millésime le plus froid des trois dernières décennies. Le froid a commencé à l'hiver 2015, quand la neige a complètement recouvert les Andes, faisant monter le débit des ruisseaux et des aquifères souterrains à des niveaux records.
Vinification
Fermentation dans des cuves en béton à une température moyenne de 26 °C. Macération à froid pendant 5 jours.
Elevage
Rouge crianza pendant 64 mois dans de vieux fûts et un an en bouteille.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

There is a new top of the range produced with pure Malbec from a very small plot in the Cordón El Cepillo. It's a cool place with a small slope in a mostly flat vineyard with very different soils and angular stones in a place that has glacier moraine, which is completely different from the rest of the vineyard. It makes the grapes ripen much earlier and gives a very strict and stony wine with a textured palate with abundant dusty tannins. 2016 was a super cold and rainy year, and the 2016 As Bravas Malbec has only 12.5% alcohol and incredible freshness. It's only medium-bodied with gobsmacking balance and is incredibly harmonious, nuanced and subtle, with all that it needs for a very long life in bottle. This is serious, tight, austere and incredibly elegant. It matured in 2,000-liter oak foudres for some 60 months. It was bottled in April 2022.

James Suckling:

Savory tobacco, dark truffles, undergrowth and a hint of cedar to the black fruit. Super succulent and energetic on the palate, which has a rapid, brisk feel to it. Racy acidity gallops across the mineral and transparent palate. Long, linear and super delicious. A unique malbec with a huge contrast between the savory nose and austere palate. Drink or hold.