Description

Pujanza Valdepoleo est un vin produit en quantité limitée, avec de légères notes de prunes et de mûres enveloppées de souvenirs épicés et balsamiques. Au palais, il est savoureux et offre une longue finale avec des notes de réglisse. Un vin intense et élégant.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
15.0% vol.
Cépage
100% Tempranillo
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Couleur rubis intense.
Nez
Le nez offre de légères notes de prunes et de mûres enveloppées de souvenirs épicés et balsamiques, avec un bois très subtil.
Bouche
Il est corsé, savoureux et possède une longue finale avec des notes de réglisse. Un vin intense et élégant.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Accord mets et vin
Viandes rouges et rôtis.

Vignoble et élaboration

Description
Finca Valdepoleo est l'un des vignobles les plus emblématiques de Pujanza.
Size
17,5 hectares.
Année de plantation
Cinquante ans.
Sol
Sol argileux calcaire.
Rendement
4.500 kg/ha.
Vinification
Fermentation dans de petites cuves en inox.
Elevage
Rouge crianza pendant 12 mois en fût de chêne français.

L'avis des experts

James Suckling:

An outstanding, complex Rioja that’s very attractive for its mineral, grapefruit citrus, mussel and spiced plum character. Medium-bodied with fine-boned tannins and a long, juicy finish. Nuanced, expressive and layered. Drink or hold.

The Wine Advocate:

The 2021 Finca Valdepoleo, from vines at 610 meters altitude, is ripe and hits the scale at 14.7% alcohol, with a pH of 3.58 and 5.7 grams of acidity. It fermented by soil with indigenous yeasts in stainless steel tanks and then matured in French oak barrels for 12 months. It's very harmonious—the alcohol is completely unnoticeable, and the wine is juicy, showy but balanced, clean and expressive, with very fine tannins and a long, lingering finish. 68,000 bottles produced. It was bottled in 2023.

Tim Atkin:

Valdepoleo is a single vineyard wine from a 16-hectare parcel of the same name at 630 metres. Compact, chewy  and concentrated, it's a wine that will reward cellaring. Dark, brooding and black-fruited, with brooding tannins, plenty of chalky minerality and damson and blackberry fruit. Give it time. 2024-30