Description

Ce remarquable vin blanc de Rioja, savoureux et vif, n'est produit qu'en quantités limitées lors des millésimes les plus frais afin de favoriser un cycle de maturation plus long. C'est un vin riche et corsé, avec d'agréables notes salines et un grand potentiel de garde.

Fiche technique

Type de vin
Blanc
Millésime
2023
Alcool
13.0% vol.
Cépage
100% Viura
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Couleur jaune pâle.
Nez
Intense et corsé, avec des notes d'agrumes, florales et minérales, il présente un grand potentiel pour développer davantage de nuances et de complexité.
Bouche
Savoureux, avec une acidité vibrante, accompagné de tanins très fins et d'une finale sèche et sérieuse.
Température de service
Entre 10 et 12 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
San Juan de Anteportalatina
Description
Vignoble situé à 600 mètres au-dessus du niveau de la mer.
Size
1,5 hectare.
Sol
Sol argilo-calcaire à forte teneur en calcaire.
Vinification
La vinification s'est effectuée dans des fûts de chêne français de 225 et 500 litres.
Elevage
Rouge crianza en fûts de chêne français et cuves en béton.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The stunning white 2023 Añadas Frías was produced with the Viura grapes from a 1.5-hectare plot at 600 meters above sea level in San Juan de Anteportalatina, where he gets very low yields. It started fermenting in stainless steel and finished in 500-liter French oak barrels and 800-liter concrete eggs, where it matured. It has a pale color and a subtle nose with hints of spices and smoke, flowers, white fruit and herbs in a very harmonious way. The palate is vibrant and fresh, balanced, with 13% alcohol, a pH of 3.01 and seven grams of acidity. It's clean, precise and with a great sense of harmony. 2,671 bottles produced.

Tim Atkin:

Only produced in cooler years, as its name makes clear, this is one of Rioja's greatest white wines. Sourced from a 1.5-hectare parcel called San Juan de Anteportelatina at 600 metres, it's a thrilling varietal Viura with gunflint and wet stone aromas, salty intensity, lemon, clementine and lime zest flavours and nicely understated oak. 2026-35