Description

Le hameau de Salinillas de Buradón doit son nom à une ancienne source saline datant du XIIIe siècle, et ses sols argileux ferreux conservent encore aujourd'hui un caractère particulier en raison de la présence de sels de quartz dans leur composition. Producteur à partir de cépages Tempranillo et Grenache, ce vin rouge présente un caractère atlantique marqué, avec des notes minérales et des tanins mûrs.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.0% vol.
Cépage
91% Tempranillo, 4% Garnacha, 5% Otras
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Couleur rouge cerise brillante.
Nez
Expressif, avec des notes de fruits noirs et de fleurs bleues, des nuances épicées et minérales.
Bouche
Vif et savoureux, avec des tanins mûrs et expressifs. Finale longue.
Température de service
Entre 16 et 18 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés à une altitude comprise entre 563 et 578 mètres au-dessus du niveau de la mer.
Size
4,5 hectares.
Année de plantation
Cépages âgés de 30 à 50 ans.
Sol
Les sels de quartz confèrent à son argile un caractère particulier, une argile ferrugineuse très poreuse d'une couleur rouge vif qui donne au village un aspect très original.
Rendement
31,6 hectolitres par hectare.
Vendanges
Manuel dans des boîtes. Réalisé le 21 octobre.
Elevage
Rouge crianza de 12 mois en fûts de différents volumes.
Embouteillage
Le 21 juin 2023.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2021 Viñedos de Salinillas de Buradón comes from a parish of Labastida, the westernmost place bottled in the Lindes project, a very small place with 117 inhabitants and currently 47 hectares of vineyards in total. From two growers, they get the grapes from 4.5 of these hectares to produce 20,000 bottles. It has a lactic twist, notes of wild berries and flowers and herbs. It's medium to full-bodied, textured, fine-grained and tasty, clean and focused. It's surprisingly fresh and elegant, but it's also powerful and ripe, coming in at 14.6% alcohol but with all in balance. It was bottled in June 2023.

James Suckling:

Black cherry, blueberry, lavender, bay leaf and black pepper on the nose and palate. Medium body with dusty tannins and a composed feel. Long, peppery finish with a saline edge at the end. Salinillas de Buradon is on the side of the Sierra de Cantabria mountain range that benefits from a cooler, more Atlantic climate. Such a dainty Rioja. Around 17,400 bottles. Delicious now, but will hold.

Tim Atkin:

"A different world" is how Telmo Rodríguez describes Salinillas, located in one of the coolest and remote spots in the Rioja Alta. Three growers in the village supply the grapes for this typically pithy, chiselled cuvée of Tempranillo and a little Garnacha, showing redcurrant and pomegranate fruit and a hint of oak spice. 2024-29