L'Enclòs de Peralba Els Presseguers 2022
Description
Els Presseguers est le nom du petit vignoble que Francesc Pascual cultive et entretient avec soin depuis 1994. Le Xarel ·lo y mûrit lentement selon les principes de la culture biodynamique jusqu'à ce qu'il soit récolté pendant l'après-midi et transporté au domaine, L'Enclós de Peralba. C'est là que les mains expertes de Leo et Roc Gramona élaborent un vin blanc qui reflète toute la richesse de l'ancien Penedès. Une intervention minimale qui donne un vin frais, équilibré et très méditerranéen.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The Xarel.lo white 2022 Els Presseguers, from a plot planted in 1994 in Gelida at 400 meters in altitude with a north exposition and worked biodynamically by grower Francesc Pascual. It fermented in stainless steel, used 500-liter barrels and a 3,000-liter oak foudre. The wine matured for nine months in those oak containers without going through malolactic fermentation. It has 12.1% alcohol, a pH of 3.18 and notable acidity. It has freshness and clean notes of white peach and is a little more balsamic and a little herbal, with great freshness, very tasty with an almost salty twist. I like this very much. This is the last vineyard they harvest, and it keeps the freshness and tension, a vertical Xarel.lo. 3,896 bottles produced. It was bottled in June 2023.
Nos membres n’ont pas encore laissé de commentaires pour ce millésime. Cliquez sur les millésimes précédents pour accéder aux commentaires.