Description

Ce vin est le produit haut de gamme de Contino, le domaine viticole du groupe centenaire CVNE. Il est issu d'une parcelle très spéciale : Viña del Olivo, le plus ancien vignoble de la maison. Corsé, exubérant et doté d'un potentiel exceptionnel

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
13.6% vol.
Production
15.333 bouteilles
Cépage
80% Tempranillo, 15% Graciano, 5% Mazuelo
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
De couleur cerise brillante.
Nez
Corsé et exubérant, il présente des notes épicées et minérales ainsi que des arômes de fruits rouges mûrs et de bois nobles.
Bouche
Rouge élégant, juteux, riche en tanins charnus et soyeux, avec une finale longue et persistante
Température de service
Il est recommandé de le servir à une température de 16 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
Parcela del Olivo.
Description
Vignobles non irrigués exposés au sud, sélectionnés sur cette parcelle unique, nommée ainsi en raison de l'olivier âgé de près de 700 ans qui y est planté. Fertilisation organique sans utilisation d'herbicides
Size
62 hectares.
Année de plantation
Cépages plantés en 1980.
Sol
Argile calcaire. Le terrain présente une pente de 5 à 7 % et une teneur très élevée en calcaire actif.
Vendanges
Vendanges manuelles en caisses.
Vinification
Table de sélection des grappes. Fermentation à température contrôlée de 28-30 °C dans des cuves en chêne français de 100 hectolitres pendant 10 jours. Macération pendant 10 jours supplémentaires. Fermentation malolactique de 15 jours dans des fûts neufs en chêne français et américain.
Elevage
Rouge crianza de 18 mois en fûts de chêne français et américain. Après cette période, le vin est transféré dans des cuves en bois, où il reste encore 3 mois, jusqu'à sa mise en bouteille

L'avis des experts

James Suckling:

A fresh, youthful yet elegant Rioja with striking aromas of dark minerals, chestnuts, pine, dark chocolate, berries and plums. Precise and refined, with profoundness and crystalized tannins. Full-bodied and intensely packed, but like the rest of Contino’s wines, there is nothing hefty. Vertical and extremely long. A vinous Rioja that shows concentration and layered length. Drinkable now, but better after 2026. (Zekun Shuai)

The Wine Advocate:

The 2022 Viña del Olivo was produced with grapes from one of their most famous vineyards and is a blend of 80% Tempranillo, 15% Graciano and 5% Mazuelo. It fermented in 1,000-liter oak vats, where it also underwent malolactic fermentation, and it matured for 18 months in oak barrels, 80% new, mostly French but with 5% of them American, and then was fine-tuned with another three months in the oak vats. 2022 was a challenging year for many vineyards, this one included, as there was a very long heat wave. This has a little more spice (cola nut) and perhaps a more classical profile than the 2021, with a touch of cold smoke. It has a moderate 13.65% alcohol a pH of 3.42 and 5.93 grams of acidity. 15,333 bottles, 800 magnums and some larger formats produced. It was bottled in June 2024. (Luis Guitérrez)

Tim Atkin:

"Not as hot as people think" is Jorge Navascués' verdict on the 2022 vintage, but this Viña del Olivo doesn’t have quite the same finesse as the amazing 2021. Picked early to retain acidity in a warm site, this needs more time to come together in bottle. For the moment, it's a little firm and gawky, but has a core of plum and mulberry fruit and spicy oak. 2026-34. 

Decanter:

A serious wine with big, bold oak to frame it. Chocolate aromas dominate the nose, leading to a palate of smoky bacon and intense raspberry fruit. It is polished with bright red berries and a touch of spice on the finish. Tannins are well managed but offer enough grip. Somewhat international in style. (Beth Willard)