Description

Ce vin rouge de La Rioja est produit dans le domaine El Bosque et tire son nom d'un vin que l'arrière-grand-père des López de Heredia élaborait à la manière des Français de Bourgogne et qu'il avait baptisé Rioja Cépage Borgoña. La version Gran Reserva de Viña Bosconia a connu une évolution remarquable dans le Millésime 2004, qualifié d'excellent.

En raison du caractère exclusif de ce produit, la disponibilité du Viña Bosconia Gran Reserva 2004 est limitée à une unité par membre.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge Gran Reserva
Millésime
2004
Alcool
13.0% vol.
Production
6.000 bouteilles
Sous-zone
Haute Rioja
Cépage
80% Tempranillo, 15% Garnacha, Mazuelo, Graciano
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Couleur développée tirant vers l'orange.
Bouche
Enveloppant, intense et complexe.
Température de service
Il est recommandé de le servir entre 17 et 18 °C.
Accord mets et vin
Idéal pour accompagner les viandes au goût prononcé telles que l'agneau et les sauces épicées.

Vignoble et élaboration

Nom
Finca El Bosque
Description
Vignobles situés à 410 mètres d'altitude et bordés au nord par la sierra de Cantabria. Ils sont plantés à flanc de coteau et orientés vers le sud.
Size
La propriété s'étend sur 15 hectares.
Année de plantation
quarante ans.
Sol
Argilo-calcaire et caillouteux.
Climat
Millésime : un printemps sans gelées et un été quelque peu instable.
Vendanges
La Vendange a débuté le 20 octobre.
Elevage
Rouge crianza en fût pendant 10 ans, avec 2 soutirages par an
Embouteillage
Clarifié avec des blancs d'œufs frais. Mise en bouteille sans filtration.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2004 Viña Bosconia Gran Reserva is very open, expressive and aromatic right away—as soon as it was poured into the glass—while the Tondonia took time to open up. This has a very elegant nose, and despite having less Garnacha than the Tondonia, it has a more Garnacha nose, a little heady with notes of cherries in liqueur and iodine (think Rayas). It has an elegant texture, very fine tannins and pungent flavors, and it's persistent and powerful while keeping balance and freshness. The Bosconia Vineyard is a cooler vineyard that delivers fresher wines; the grapes were picked quite late, from the 20th of October, later than the ones from the Tondonia vineyard. Only 6,000 bottles produced. It was bottled in March 2019. Some of these vintages have had a much longer élevage, though not necessarily all in barrel, as the wines also spent time in the ancient oak vats.

James Suckling:

A well-aged wine that shows the richness of Bosconia, with anise, savory plums, berries, mussel shells, cream, iron, white pepper and orange peel. Bright acidity with a full body and fine, sharp, minerally tannins. Long, juicy and savory. Drinkable now, but can keep holding.

Tim Atkin:

Often tasted last in a line up of López de Heredia reds because it comes from a slightly warmer site, this is a superb, mature cuvée of Tempranillo with 20% Garnacha, Graciano and Mazuelo that shows the balance and complexity of a great Rioja vintage. Savoury, mature and well structured with notes of earth, green herbs and tobacco and caressing red fruit sweetness. 2021-30