Description

Le Petit Mouton est le deuxième vin du Château Mouton Rothschild. Il est récolté, vinifié et élevé comme son grand frère, mais il est plus accessible car il provient des vignes les plus jeunes du domaine. Il tire son nom de la résidence de la baronne Philippine de Rothschild, située au cœur du domaine.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2023
Alcool
14.0% vol.
Cépage
79% Cabernet sauvignon, 12% Merlot, 7% Cabernet franc, 2% Petit Verdot
Origine
Pauillac

Dégustation

Température de service
Il est recommandé de le servir à une température de 16 °C.

Vignoble et élaboration

Climat
2023 a été l'une des années les plus chaudes jamais enregistrées, avec une floraison parfaite à la fin du mois de mai et deux vagues de chaleur à la fin du mois d'août et au début du mois de septembre, qui ont marqué le début des vendanges. Les conditions climatiques instables ont permis aux raisins d'atteindre leur maturité et la dernière semaine de septembre a offert un soleil estival pour conclure les vendanges.

L'avis des experts

James Suckling:

This is a tighter and more compact Petit Mouton with a full-bodied, compact palate that is framed nicely by the tannins. Savory and juicy. Structured. Contained. 79% cabernet sauvignon, 12% merlot, 7% cabernet franc and 2% petit verdot. Better than 2022?

Jeb Dunnuck :

Representing 39% of the production, the 2023 Le Petit Mouton De Mouton Rothschild is based on 79% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot, and the rest Cabernet Franc and Petit Verdot. Inky hued, this beauty has more than a touch of Grand Vin character in its cassis, currant, spicy oak, lead pencil and smoke-driven aromas and flavors. Medium to full-bodied, round, lush, and nicely structured, it's one hell of a second wine. While it will offer pleasure in its youth, it’s going to have two decades of longevity as well.

The Wine Advocate:

Aromas of dark berries, cassis and cigar wrapper introduce the 2023 Le Petit Mouton, a medium-bodied, fleshy wine with good depth and density, its lively core of fruit framed by sweet, powdery tannins, concluding with a penetrating finish. It's a blend of 79% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot, 7% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot.

Falstaff:

Deep dark ruby, opaque core, purple reflections, delicate edge brightening. Delicate nuances of oak, blackberry, savoury, a hint of blackberry and nougat. Medium body, fresh red cherry, ripe tannins, appears light-footed, mineral, salty touch on the fin- ish, a balanced food companion.