Description

Hacienda Monasterio Reserva exprime toute la qualité de son terroir. L'orientation sud parfaite de ses vignes, la composition de ses sols et le drainage naturel des coteaux créent un microclimat idéal. Nous sommes en présence d'un grand vin, précis, corsé et de très haute qualité, comme en témoignent les notes qu'il reçoit chaque année de la part des principales publications spécialisées.

Fiche technique

Type de vin
Rouge Reserva
Millésime
2020
Alcool
14.5% vol.
Production
50.000 bouteilles
Cépage
80% Tinto fino, 20% Cabernet sauvignon
Origine
Ribera del Duero
Certifications
EU Organic Bio

Dégustation

Vue
Rouge rubis intense avec des reflets brillants.
Nez
Arômes corsés et minéraux, avec des notes de fruits très mûrs et des notes grillées apportées par l'élevage en fût.
Bouche
L'attaque est douce, laissant place à une structure intense soutenue par des tanins sucrés. La finale est longue et persistante, dominée par des arômes de fruits noirs mûrs. En résumé, un vin doté d'une grande structure et d'un potentiel d'élevage très prometteur
Température de service
16 °C.
Garde
Jusqu'en 2035 environ, s'il est conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Description
Le vignoble est situé sur le versant d'une colline orientée nord-sud
Size
78 hectares.
Sol
À forte concentration en calcaire
Climat
Continental.
Rendement
30 hectolitres par hectare après sélection.
Vinification
Égrappage à 80 %. Macération pendant 30 jours.
Elevage
Rouge crianza pendant 18 mois. 70 % des fûts sont neufs, en chêne français de l'Allier, tandis que 30 % ont deux ans.
Embouteillage
En juillet 2023.

L'avis des experts

Tim Atkin:

Carlos de la Fuente upped the portion of Cabernet Sauvignon to 20% in 2020, blending it with Tinto Fino. The result is a very fine expression of one of the best sites in Valladolid. Aromas of graphite, thyme and rosemary lead you into a palate of cassis, sweet spices and red berry fruit, embellished by layered tannins. A Ribera del Duero for lovers of fine claret. 2027-38. 

The Wine Advocate:

The 2020 Reserva was produced with a blend of 80% Tempranillo and 20% Cabernet Sauvignon, a selection of two plots, mostly from the zone of El Picón below the winery where the soils are very white and rich in limestone and the Cabernet from the gravel and sandy soils. 2020 was a little warmer than 2021 but cooler than the following years, 2022 and 2023. This is always a very serious wine, and it has ripeness and 14.5% alcohol but very good balance and harmony, with enough freshness and acidity to come through as a powerful but elegant. The differences between this and the regular Hacienda Monasterio are basically the origin, the plots and a slightly higher percentage of Cabernet and perhaps a little more new oak (no more than 40%), because the Cabernet Sauvignon from Hacienda Monasterio takes the new oak very well compared with Tempranillo, because the grape ripens very well and integrates the oak very well. It is full-bodied, powerful and elegant, with stuffing and balance to develop nicely in bottle. 50,000 bottles produced. It was bottled in July 2023. (Luis Gutiérrez)