Description

Un vin rouge «à l'âme blanche » élaboré à partir de cépages autochtones à maturation tardive, blancs comme rouges, tels que le Grenache, le Provechón, le Cojón de Gato, le Grenache blanc et quelques autres presque disparus. Les grappes fermentent entières dans des cuves en ciment, puis le vin est élevé pendant 12 mois en fûts de chêne. Le résultat est un vin rouge léger, parfumé et élégant.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
13.0% vol.
Cépage
Garnacha, Cribatinaja, Provechón, Robal, Macabeo
Origine
IGP Valdejalón

Dégustation

Nez
Arômes de myrtilles, de cerises et de noix de muscade.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C
Accord mets et vin
Plats à base de volaille mijotée, plats à base de légumes, riz à la viande, pâtes accompagnées de sauces.

Vignoble et élaboration

Nom
La Sotera.
Année de plantation
Vignobles âgés de plus de 60 ans.
Sol
Tableau noir.
Vinification
Ce vin est élaboré à partir de cépages autochtones à maturation tardive, dont au moins 70 % sont blancs. Il fermente avec des grappes entières et des levures autochtones dans des cuves en ciment, puis macère pendant plus de 70 jours.
Elevage
Rouge crianza de 12 mois en fûts de chêne.
Embouteillage
Octobre 2022.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2022 Psicodélico was produced with a field blend of late-ripening local grape varieties, where around 70% of the grapes were white (mostly Macabeo) and the rest red, coming from an old field blend that contains Provechón (Bobal), Robal, Cribatinaja, Garnacha, from a vineyard called La Sotera in the lieu-dit of Heras Hondas in Alpartir on pure slate soils. It's a spectacular place that has a special energy, and when you enter the vineyard, you know it has to produce great wine. It fermented with 100% full clusters and indigenous yeasts in concrete with a long maceration, and it matured in used 300- and 500-liter oak barrels for 11 months. It has a moderate 12.5% alcohol and a very low pH of 3.11 and notable acidity (6.03 grams). It has a bright and expressive nose, different. It has some austerity and should develop nicely in bottle, making it more approachable and showing more. It's impressive for the year. 2,366 bottles were filled in July 2024. - Luis Gutiérrez. 

James Suckling:

This shows mandarin peel, flowers and subtle red fruit. The palate is medium-bodied with subtle, silky tannins. Flavorful, tender and elegant. An old head-trained field blend of garnacha tinta, provechon, cribatinaja, robal, macabeo and carinena. This spent 40 days on the skin with subtle extraction. This comes from a tiny 0.4-hectare vineyard. Drink now. - Jacobo Garcia-Andrade Llamas, Senior Editor.