El Tiznado 2021
Description
Le Tiznado représente un sol typique de la région en raison de sa couleur, car il est rare de trouver des sols sableux noircis ou teintés par les oxydes ferriques. Ce sol très pauvre confère au vin un caractère plus noir et une structure imposante et équilibrée. Il s'agit d'un vin produit à moins de mille bouteilles, issu d'un vignoble greffé en 1923. Un véritable joyau de la région de San Vicente de la Sonsierra, idéal pour les plus explorateurs.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2021 El Tiznado feels young, aromatic and a bit creamy, ripe and juicy, dense and full-bodied, with abundant, fine-grained and chalky tannins. It's a powerful and elegant Tempranillo from vines planted in 1923, a plot called El Hoyo in the village of San Vicente de la Sonsierra on red limestone soils at 500 meters in altitude. The destemmed grapes fermented in small oak vats for 21 days, followed by malolactic and élevage in 228-liter French oak barrels for 18 months. 1,186 bottles produced. It was bottled in June 2023.
El Tiznado is Eduardo Eguren's most ambitious wine yet, in terms of price as much as anything else. Compact, dense and very youthful, it uses grapes from a 1923 parcel in La Rad and has all the concentration you'd expect from this superb site. Chalky and intense, it has top notes of laurel and liquorice, coffee bean oak and layers of cassis, blackberry and blood orange. 2026 40
Millésimes: 2021 2018
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