Description

Le Clos Marsalette 2021 est un vin rouge extrêmement charmant. Nous prévoyons un grand potentiel de garde pour ce magnifique représentant de Pessac-Léognan.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
13.5% vol.
Cépage
55% Cabernet sauvignon, 44% Merlot, 1% Cabernet franc
Origine
Pessac-Léognan

Dégustation

Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2034 environ, si le produit est conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Nom
Clos Marsalette.
Size
12,3 hectares.
Année de plantation
Cépages d'une moyenne de 20 ans.
Sol
Gravier.
Rendement
45 hectolitres par hectare.
Vendanges
Vendanges manuelles dans de petites caisses entre le 22 septembre et le 10 octobre 2021.
Vinification
Fermentation en cuves bois pendant 23 jours. Extraction par pigeage pneumatique.
Elevage
Élevage sur lies fines en fûts de chêne (dont 25 % neufs).

L'avis des experts

Decanter:

Lovely raspberry and herbal scents on the nose. Supple and generously fruited, the tannins are juicy and fine and this really gives some crushed stone nuances and lingering liquorice spice that rests on the palate. It's linear and defined with nice clarity of flavour, balance and sappy texture. Driving and persistent - still quite a lot of tension here, accentuated by the spiced core, but there's freshness throughout giving such mass appeal. Tasted twice.

Jeb Dunnuck:

Pretty red and black fruits, sappy spring flowers, tobacco, and cedar pencil notes all emerge from the 2021 Clos Marsalette, a charming, supple, medium-bodied, elegant effort that has nicely integrated acidity and a forward, charming profile. The blend is close to 50% each of Merlot and Cabernet Sauvignon brought up in 25% new oak. It will drink well for 10-15 years.