Description

Inten

se

, parfumé, profond et très vif. Ce grand vin rouge de Bordeaux a un avenir prometteur. La famille Quinn et le directeur technique Stephan Carrier donnent vie à un vin qui s'améliorera chaque année. Malgré un millésime particulièrement chaud, ce vin reste très vif et frais, et l'intensité de ses saveurs et de ses arômes est vraiment exceptionnelle

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.0% vol.
Cépage
Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Petit verdot
Origine
Pessac-Léognan

Dégustation

Nez
Fraîche et parfumée. Elle dégage des arômes de violette, de myrtille, de mûre, ainsi que des notes mentholées et boisées.
Bouche
De corps moyen à élevé, équilibré, profond et élégant. La finale juteuse et minérale persiste en bouche.
Température de service
Entre 16 et 18 °C.

Vignoble et élaboration

Climat
Maritime. Un millésime beaucoup plus sec, avec des températures très élevées tant au printemps qu'en été. Malgré cela, le domaine a réussi à créer un vin vraiment frais et agréable.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2022 de Fieuzal meets all expectations, unfurling with a perfumed bouquet of violet, iris, dark wild berries and flowers. Medium to full-bodied, seamless and layered, it gains depth with the élevage, revealing a fleshy core of fruit and an enrobing mid-palate framed by velvety, sweet tannins. Finishing long, ethereal and fresh, this blend of 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot and 5% Petit Verdot is one of my favorite wines in Pessac-Léognan. It will offer a broad drinking window and should improve with time in the cellar.

James Suckling:

Stemmy herbs with perfumed flowers, spices, morello cherries and baked citrus. Fresh and round with medium body and soft, fine-grained tannins. Long, plump and refined in the finish. Drink from 2026.

Jeb Dunnuck:

The 2022 Château De Fieuzal is brilliant, and this estate deserves more attention in the market today. Ripe red and black fruits, spring flowers, leafy tobacco, and loamy earth all emerge on the nose, and it's medium to full-bodied, with a supple, layered, elegant mouthfeel and a great finish. I love its overall balance, and this could be a real superstar in the vintage. 92-94+