Description

Larrumbe est le vignoble d'où provient le Mazuelo utilisé pour élaborer ce vin à production limitée. Il s'agit d'un vin rouge très intéressant, élaboré à partir d'un cépage qui est rarement mis en avant, mais qui séduira sans aucun doute ceux qui recherchent quelque chose de différent dans la Rioja. Très variétal, frais et fruité. Une merveille.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.0% vol.
Cépage
100% Mazuelo
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Couleur violette vive, brillante et bien robe.
Nez
Arôme intense, fruits rouges, mandarine et melon. Frais, épicé, avec des notes de réglisse noire.
Bouche
Fruits frais avec des notes d'agrumes et d'épices. Attaque fraîche et ample. Équilibré, ferme et profond. Finale persistante.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Le Mazuelo provient d'une seule parcelle située dans la commune d'Ábalos, à 570 mètres au-dessus du niveau de la mer.
Année de plantation
Environ 44 ans.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Fermentation en cuve ouverte avec macération préfermentaire à froid. Pigeage quotidien pendant la fermentation et soutirage sans pressurage dans des fûts de chêne américain de 225 litres vinifiés pour effectuer la fermentation malolactique.
Elevage
Élevage ultérieur dans le même fût pendant 9 mois.
Embouteillage
Stabilisation naturelle.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The varietal 2022 Mazuelo de Larrumbe comes from a single vineyard planted with Mazuelo (a.k.a. Cariñena) grapes in a cool place that delivers very balanced and perfumed wines of unusual finesse and aging potential. It has a moderate 13.3% alcohol, a pH of 3.15 and 6.9 grams of acidity and is surprisingly light and fresh for the very warm and dry year, but remember, Mazuelo likes heat—it NEEDS heat. The vines were planted in 45 years ago on shallow limestone soils at 560 meters above sea level. The uncrushed grapes fermented in open-top vats, in this case with indigenous yeasts, and matured in neutral, well-seasoned 500-liter barrels for 11 months including malolactic. This is a wine of great finesse, from a small plot that is in a cool place protected by the wind where they manage to achieve the ripeness. It starts with a slightly reductive profile but opens up slowly in the glass. It has the serious, austere and elegant house profile with very fine, chalky tannins. Viva la Cariñena! 1,400 bottles produced; there will be less in 2023 and even less in 2024. It was bottled in February 2024. This was first produced in 2019. (Luis Guitérrez) 

James Suckling:

Light in color for a mazuelo, with a transparent, medium-ruby hue. Bright and racy, with a mixture of crushed red and blue berries, stone fruit and minerals. Super juicy and bright, with fine, pixelated tannins and a long, fruit-conscious finish. Delicious now, but can hold.