Majuelo del Chiviritero 2023
Description
Majuelo del Chiviritero, c'est le vin du domaine Cantalapiedra. Un blanc super fruité, charnu, ample et frais, avec des notes complexes qui viennent de son élevage sur lies en fûts. On sent bien son origine (des raisins de super qualité) et le travail soigné à la cave. Les notes de poire et de pêche, mélangées à la craie, aux pierres et aux épices de clou de girofle et de poivre, le rendent très facile à marier avec des plats comme les riz, les viandes blanches ou les pâtes
Fiche technique

Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2023 Majuelo del Chiviritero comes from a 2.53-hectare plot at 750 meters above sea level planted by Isaac Cantalapiedra and his father, Heliodoro, in 1981 on classical fluvial terraces of La Seca covered in boulders. They always get low yields here, so it's a wine with more concentration, depth and volume, with the energy and tension from the limestone. As they are now doing, the juice from the direct pressing of the bunches fermented with all the sediments in used French oak barrels with indigenous yeasts. The wine matured in French oak barrels for 11 months followed by another seven months in stainless steel. This is very cloudy, and perhaps that makes the wine more closed and backward. It's more powerful but keeps the balance and poise, still with the chalky feeling but perhaps not as marked as in the 2022. It comes in at 14% alcohol, with a pH of 3.26 and 6.63 grams of acidity. 14,000 bottles produced. It was bottled in April 2025.
Millésimes: 2023 2022 2021 2020
Nos membres n’ont pas encore laissé de commentaires pour ce millésime. Cliquez sur les millésimes précédents pour accéder aux commentaires.
Nos membres n’ont pas encore laissé de commentaires pour ce millésime. Cliquez sur les millésimes précédents pour accéder aux commentaires.