Description

La Côte-Rôtie est la sous-région la plus septentrionale du Rhône nord, un lieu historique réputé pour la qualité de son Syrah. C'est ici que la maison Chapoutier, l'un des grands noms du vin français, a fait son choix avec La Mordorée.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.0% vol.
Cépage
100% Syrah
Origine
Côte-Rôtie
Certifications
Demeter
EU Organic Bio

Dégustation

Nez
Arômes floraux et épicés, tels que la pivoine ou le poivre.
Bouche
Il se distingue par des tanins très fins et élégants. Notes subtiles de cèdre.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Accord mets et vin
Idéal avec les viandes de gibier et les sauces relevées.

Vignoble et élaboration

Année de plantation
Moyenne d'âge : 60 ans.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Égrappage complet et vinification dans des cuves en béton.
Elevage
Rouge crianza de entre 14 et 18 mois dans des fûts de chêne de 225 litres.

L'avis des experts

James Suckling:

A stunning red with aromas of dark cherries, wild berries, barbecued meat and baking spices. It’s only medium-bodied with finely grained tannins. So much intensity but always in control. Very textural and well-driven, with a velvety core and the very fine tannins coating the palate throughout. It’s harmonious and generous, with a long, vibrant, spicy finish. Limited production. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Drink or hold.

The Wine Advocate:

Production of the 2021 Cote Rotie la Mordorée was down 60% to 70% because of frost, said Chapoutier. What vines managed to produce fruit did well, if this wine is any indication. Crushed stone and violets accent blueberries and raspberries on the nose, while the wine is medium to full-bodied, concentrated and ripe in the mouth. While intense, it's not as rich as some years, but it's packed with fruit and acidity on the long, silky finish.

Decanter:

Very classically Côte-Rôtie in aroma, there's juniper and forest berries, and a touch of balsamic. Rounded, generous, but not overly ripe or full-bodied. Fine tannins and good acidity make this very well balanced. The oak is well integrated and well applied. There’s great finesse here, it’s one of their best vintages yet. Showing a mineral, graphite finish. Blend of lieu-dit Côte-Blonde and lieu-dit Côte Brune.