Description

Les Aubaguetes est l'une des dernières créations d'Álvaro Palacios dans le Priorat, un Grand Cru Classé issu d'un très vieux vignoble planté au début du XXe siècle, situé sur un versant ombragé en forte pente et cultivé principalement avec les cépages Grenache et Samsó. Il s'agit d'une production très limitée, issue d'un millésime très sec, mais qui a démontré un énorme potentiel.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2023
Alcool
14.0% vol.
Production
1.200 bouteilles
Cépage
60% Garnacha, 35% Cariñena, 5% Garnacha blanca, Macabeo
Origine
Priorat

Dégustation

Nez
Au nez, il présente des notes élégantes de fleurs blanches qui s'associent à la rhubarbe, à la groseille rouge et à une sensation minérale.
Bouche
Au palais, il est charnu et mûr, parfumé aux fruits rouges et avec une sensation d'ardoise chaude, laissant place à une finale longue et maîtrisée.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Garde
À consommer de préférence jusqu'en 2040 environ, si conservé dans de bonnes conditions. Il est recommandé de le décanter.

Vignoble et élaboration

Nom
Paraje Les Aubaguetes.
Description
Vignoble ancien situé sur un coster orienté nord à Bellmunt del Priorat. Bourgeonnement à partir du 22 mars, floraison à partir du 5 juin et véraison à partir du 14 juillet.
Size
1,79 hectare.
Année de plantation
Vignoble centenaire.
Climat
Continental avec influence méditerranéenne. Ce millésime se caractérise par la sécheresse, avec des précipitations de 250 litres entre novembre 2022 et octobre 2023. Au cours des mois de printemps, seuls 43 litres sont tombés. Pour cette raison, et pour la première fois dans l'histoire, des techniques d'irrigation précises ont dû être mises en place dans les zones à faible absorption d'eau
Vendanges
Vendanges manuelles effectuées les 28 septembre et 3-4 octobre.
Vinification
La fermentation a été effectuée dans des cuves en chêne avec des levures indigènes et la macération a duré 36 jours.
Elevage
Il a mûri dans des foudres ovales en chêne français pendant 13 mois et a séjourné deux mois supplémentaires dans des cuves en béton avant d'être mis en bouteille.
Embouteillage
En février 2025.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

I was anxious to taste the bottled 2023 Les Aubaguetes, as the sample from last year had shown the most elegant of the wines from 2023. It comes from an exceptional vineyard, "vinya classificada," 1.79 hectares of ancient vines (60% Garnacha, 35% Cariñena and 5% white varieties in 2023) in the village of Bellmunt del Priorat, a place that is different from most of the other vineyards in the village of Gratallops and always delivers pale, silky and fresher wines, with a more delicate profile, reflecting a north-facing, more humid place. This fermented in oak vats with indigenous yeasts and had a 36-day maceration. It matured in oval French oak foudres for 13 months and spent two more months in concrete before bottling. Right now, it has a little bit of spicy oak, a rarity in the wines, but it can sometimes happen; it's light but noticeable next to the other wines. It has a moderate 14% alcohol and a very balanced palate with freshness and elegance. It has turned a lot more classical, with the serene harmony and the depth of the old vines, fine-boned, elegant and harmonious, even a little shy today, hinting at a slow development in bottle. This vineyard is revealing a strong personality and is the source of a superb wine, more and more consistent each vintage. 1,200 bottles were filled in February 2025, a particularly low-yielding year for this vineyard. There will be no 2024 because of the rain during the harvest and the problems with botrytis; there was only one barrel. (Luis Gutiérrez)

Tim Atkin:

Layers and layers of fruit to unpack here over time; a special vintage of an already exceptional wine. Mixed berry fruits, strawberries and ripe plums mingle with iodine, wild flowers and orange rind. The Carinyena adds that touch of fluidity and drive, whilst the Garnacha just opens like a book. Effortlessly complex and a bit special.2024-2036

Decanter:

From 1.79ha in the village of Bellmunt, this is a field blend in which Garnacha makes up just 60%. Perhaps this is why Les Aubaguetes reveals a greater sense of Priorat's mineral characters. On the nose, elegant white flowers join rhubarb, redcurrant and a stony sensation. The palate begins plump and ripe, perfumed with red fruits and sense of hot slate, leading to a long, controlled finish. Scores will surely increase as this wine matures. 

James Suckling:

This is a scented and elegant wine showing delicate red berry fruit with touches of white pepper, minerals and grapefruit. Firm, medium-bodied and chalky, with a fine thread of tannins. Linear and enveloping in the finish, with rose hips and citrus. A challengingly dry and hot year, but this maintains its nuances. This is a Priorat for pinot lovers who seek finesse. Drink now or hold.