Description

Hacienda Monasterio est l'un des vins rouges les plus remarquables de la Ribera del Duero. Un vin qui, millésime après millésime, devient synonyme d'équilibre, de finesse et de fraîcheur, grandes caractéristiques d'un classique avec un bon potentiel d'Élevage.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.5% vol.
Production
199.200 bouteilles
Cépage
80% Tinto fino, 18% Cabernet sauvignon, 2% Malbec
Origine
Ribera del Duero
Certifications
EU Organic Bio

Dégustation

Vue
De couleur rouge-violet très intense.
Nez
Très minéral avec beaucoup de fruits rouges sur un fond de menthe verte. Les arômes primaires et secondaires s'harmonisent parfaitement avec les arômes tertiaires issus de son long vieillissement en fût.
Bouche
L'attaque est douce et très équilibrée, avec des tanins vifs qui apportent structure et beaucoup de fraîcheur, laissant place à son caractère fruité et minéral. Son équilibre, sa minéralité et sa fraîcheur laissent présager un grand potentiel d'élevage en bouteille.
Température de service
16 °C.
Garde
Jusqu'en 2035 environ, si le produit est conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Description
Le vignoble est situé sur le versant d'une colline orientée nord-sud
Size
78 hectares.
Sol
À forte concentration en calcaire
Climat
Continental.
Rendement
38 hectolitres par hectare après sélection.
Vinification
Raisins égrappés à 100 %. Macération de 30 jours.
Elevage
Rouge crianza de 18 mois en fûts de chêne français de l'Allier.
Embouteillage
En juillet 2024.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2022 Hacienda Monasterio is a blend of 86% Tinto Fino, 13% Cabernet Sauvignon and 1% Malbec. They only got 170 liters of rain and suffered five heat waves—what happens in Ribera is accentuated at the Monasterio estate—but they were able to manage it quite well. Since 2018, they have been harvesting earlier, in early September, because they have managed to achieve ripeness a little earlier, and it shows in the wine, which has 14.5% alcohol on the label (perhaps a little lower in the real analysis, but they need to round up to half a degree on the labels). The skins were thick, so the vinification was softer to avoid too much extraction. They also did a longer aging in barrel; it's usually 15 to 17 months, depending on the lot, but this year, the average was 17 months and it helped. In contrast, they did a shorter élevage in 2023, because it was what the wine called for. The nose is harmonious and shows no heat or excess ripeness (or oak), and the palate is silky with surprisingly ripe and round tannins, escaping the excess grip I found in many 2022s in the zone. 199,200 bottles produced in total, including some 10,000 magnums. It was bottled in July 2024. (Luis Gutiérrez)

Tim Atkin:

Sourced from the chalky, mostly south-facing slopes of Hacienda Monasterio, this is a typically stylish, well-balanced assemblage of Tinto Fino, 12% Cabernet Sauvignon, 4% Merlot and 2% Malbec. Curated in 20% new oak, it's a polished, perfumed red with granular tannins, cassis, green herb and bramble flavours and a mineral core. 2027-35.