Description

Nous découvrons le mythique Grenache du Priorat, interprété par le domaine du vigneron René Barbier, accompagné de Carignan, Syrah et Cabernet sauvignon dans un coupage unique. Un vin rouge destiné à se bonifier avec le temps, véritable icône de la région de Tarragone. Ce millésime 2022 se révèle équilibré, harmonieux et avec un profil plus méditerranéen, selon le critique de The Wine Advocate, Luis Gutiérrez.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.0% vol.
Cépage
45% Garnacha, 29% Cariñena, 16% Syrah, 10% Cabernet sauvignon
Origine
Priorat
Certifications
EU Organic Bio

Dégustation

Vue
Couleur grenat avec des reflets violacés.
Nez
Très méditerranéen, avec de nombreuses notes de foin sec et de paille, ainsi que des arômes classiques d'ardoise humide.
Bouche
Charnu, avec des tanins très fins et calcaires. Un vin sérieux, harmonieux, détendu et sans excès.
Température de service
16 °C.
Garde
Jusqu'en 2038 environ, si le produit est conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Nom
Finca Clos Mogador.
Description
Les vignobles sont situés à 350 mètres d'altitude.
Size
20 hectares.
Sol
llicorella (ardoise) peu profonde et bien drainée.
Climat
Climat tempéré avec une forte influence méditerranéenne.
Vinification
Fermentation et macération avec 40 % de grappes entières et des levures indigènes.
Elevage
Élevage de 20 mois en foudres de chêne de 2 000 et 2 500 litres et en fûts (certaines utilisées). Il convient de noter que certains lots terminent leur vieillissement dans des cuves en béton.
Embouteillage
En juin 2024.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Their single-vineyard 2022 Clos Mogador, they flagship wine, was produced with a blend of grapes, mostly Garnacha and Cariñena but also some Syrah and Cabernet Sauvignon (less and less, as they are regrafting most of them). It fermented with 40% full clusters and matured in 2,000- and 2,500-liter oak foudres; some are old barriques, to avoid having too much new oak, and some lots finish aging in concrete to complete some 20 months. They have implemented some changes, moving toward larger volumes, abandoning the barriques and moving to foudre (with the low volumes in 2024, the wine will be only in foudre). It has a very Mediterranean nose with plenty of dry hay and straw notes, the classical wet slate notes, very Priorat too, and it has a round palate and very fine, chalky tannins. It's serious and harmonious and feels relaxed, without any excess. It comes in at 14% alcohol with 5.4 grams of acidity and a bone-dry finish. None of the 2022s showed excess heat or ripeness. The alcohol is contained and integrated, and the wines are balanced and harmonious but with a more Mediterranean profile. 35,000 bottles produced. It was bottled in June 2024. (Luis Gutiérrez)

Tim Atkin:

A deep, soulful sort of wine. Graphite, dark earth and smoke contribute to the savoury characters here, though there's no shortage of ripe, dark fruits. Chalky, firm and gently floral. This will need some time to come out of its shell but the material is all there. Excellent! 2027-2040. 

James Suckling:

The oak spices are still a bit prominent, but that doesn’t hinder its expression of complexity and impressive depth. Graphite, roasted spices and a panoply of dried herbs and sweet cherries. It is plump, almost full-bodied and layered, with firm, fine tannins and a lengthy finish. Drink from 2025. (Zekun Shuai)