Description

Premier vin du Château Montlandrie, une propriété d'origine italienne située dans un cadre magnifique qui lui permet de dominer la ville de Castillon, dans les contreforts des collines de Saint-Émilion. Les premières dégustations en fût laissent présager un vin avec une présence notable de fruits rouges et des notes florales, avec une touche minérale au nez et un palais élégant, frais et riche. « Il vous fera sourire à tout moment au cours de la prochaine décennie », prédit le critique Jeb Dunnuck.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2020
Alcool
14.5% vol.
Production
53.000 bouteilles
Cépage
75% Merlot, 20% Cabernet franc, 5% Cabernet sauvignon
Origine
Castillon-Côtes de Bordeaux

Dégustation

Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2039 environ, si le produit est conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés à 86 mètres d'altitude, dans le prolongement des coteaux de Saint-Émilion, surplombant la ville de Castillon.
Size
15 hectares (qui ne sont pas toujours tous en production).
Sol
Argilo-calcaire.
Rendement
45 hectolitres par hectare.
Vendanges
La Vendange de Merlot a eu lieu entre le 18 et le 22 septembre, tandis que le Cabernet franc et le Sauvignon ont été cueillis du 23 au 25 septembre.
Elevage
En futs de chêne, dont 40 % sont neufs.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2020 Montlandrie is a promising wine for aficionados who can keep it for a few years in the cellar. It has aromas of blackberries, iris, spring flowers, blackcurrant and blueberry, followed by a medium-bodied, concentrated and layered texture on the palate with a denser character than previous vintages. It’s harmonious with a clean and precise finish.

Decanter:

Denis Durantou estate up on the limestone plateau of Castillon, now vinified by his daughter Noémie Durantou. Deeply coloured, ruby in colour with fleshy fruit, not giving a whole lot away right now, but this is a fairly discreet vintage in many ways. The dominant impression is of a rough linen and wet stone texture that reflects its limestone soils. Width and depth as it opens in the palate, serious for now but with plenty to give. A yield of 45hl/ha. 3.6pH. Drinking Window 2023-2035.

James Suckling:

Very minerally with crushed stone and limestone. Black berries and blueberries. Violets. Full-bodied with tight and firm tannins and lovely length. Tannic and firm. Needs time to soften and come together. But beautiful and solid. Try after 2026.

Jeb Dunnuck:

Coming from the talented Denis Durantou, the 2020 Château Montlandrie looks to be brilliant and should be snatched up by readers. Beautiful and ample red fruits, crushed stone, and floral notes define the nose, and it’s medium-bodied, with a pure, elegant texture and a great mix of freshness and richness. It’s going to put a smile on your face any time over the coming decade or so.