Antídoto Le Rosé 2023
Description
Le rosé d'élite du domaine Antídoto, produit à partir de Tinto fino et d'Albillo provenant d'une seule parcelle de cépages vieux. Il s'agit d'un« Grand Cru » situé à 950 mètres d'altitude, sur des sols sableux avec un fond rocheux calcaire, un terroir de référence pour les grands champagnes et bourgognes.
Il s'agit d'un vin exclusif à production limitée, avec seulement 1 658 bouteilles produites pour ce millésime. Frais et élégant, selon Luis Gutiérrez, c'est l'un des rosés les plus originaux d'Espagne.Un plaisir que seuls quelques privilégiés dans le monde ont la chance de goûter.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2023 Le Rosé was produced with the grapes from a plot of pre-phylloxera vines at 950 meters above sea level called Carresoto in the village of Miño de San Esteban. It's a blend of 53% Albillo and 47% Tinto Fino pressed with a Champagne press and fermented and aged in new 600-liter French oak barrels for five months. It comes in at 13.63% alcohol, with a pH of 3.38 and 5.5 grams of acidity. This is aromatic and subtle but very attractive; it's vibrant and deep, with pungent flavors and very good balance. They had frost in mid-May, later than in 2024, and that had a different effect—the cycle was short and yields were lower. 1,658 bottles and 42 magnums produced. It was bottled in May 2024. - Luis Gutiérrez.
A little oaky at the moment. but the fruit shows good depth that balances the oak. A full-bodied rosado that shows spices, marzipan, dried herbs, apple pith, Rainier cherries, grapefruit and stones on the concentrated palate, with a full body and a voluminous center palate. Quite long and tightly wound, with bright acidity. Drink now. - Zekun Shuai, Senior Editor.
Some may baulk at the ambitious price, but Le Rosé - described as the "Champagne of Ribera del Duero, but without bubbles" - is a new oak fermented assemblage of more or less equal parts Tinto Fino and Albillo Mayor with intriguing flavours of toast, wild strawberry and orange zest, taut acidity and a patina of patisserie spices. 2025-28
Millésimes: 2023 2022 2021 2019
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Extraordinario con unas setas con beicon y foie, y pechugas de pollo a la plancha con pimienta.Seguido de un queso de cabra semicurado.3,75
Auténtico capricho,con aromas delicados,enorme frescura,elegante y muy sorprendente.Ya he pedido otra botella.No menos de 3,75 ☆
Un pelin decepcionado. Nariz floral. Boca sedoso y voluminoso, con cuerpo pero la acidez es alta. Rxm POints 90.