Tintilla Balbaína 2023
Description
Ce vin, fait par Willy Pérez, vient d'un vignoble de la propriété El Calderín del Obispo, dans le Pago Balbaína, qui a été le premier à remettre au goût du jour le cépage autochtone Tintilla de Rota à Jerez de la Frontera. La proximité de l'océan et la composition argilo-calcaire du terroir lui confèrent une grande fraîcheur, une minéralité et une polyvalence qui en font un vin très gastronomique et avec un bon potentiel de garde. 
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The only wine produced with purchased grapes is the red 2023 Tintilla Balbaína, made with the fruit from vines in the Calderín del Obispo plot within Pago Balbaína. It fermented with 60% full clusters in stainless steel and open-top barrels for 30 days and matured in six-year-old barrels for 12 months. This is warmer and more concentrated, relatively influenced by the proximity of the sea. It's a little more rustic, and the quality of the tannins is not the same as other vintages with a longer cycle of the grapes. Despite everything, the alcohol level is quite contained, 12.7%, perhaps because they harvested earlier. 3,000 bottles produced. It was bottled in May 2025. - Luis Gutiérrez.
 
                 
             
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  
Millésimes: 2023 2022 2020 2019
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Vinazo
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