Tivo 2020
Description
Vin blanc sec appartenant à l'indication géographique protégée de Cadix. Il est élaboré à partir du cépage local Uva rey, également connu sous le nom de Montúa ou Chelva, et offre en dégustation des arômes d'agrumes, d'épices et une touche d'hydrocarbures. Son élevage se fait sans voile de fleur. Le cépage avait disparu et a été récupéré il y a quatre ans par le domaine.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
I like the more reductive character of the 2020 Tivo, which I had already tasted last year. It was produced with the obscure variety Mantúa/Mantúo de Pilas, or Uva Rey, from vines planted on albariza soils. It fermented in stainless steel and oak casks, where it matured for six months. It has a light palate with moderate ripeness and only 11.5% alcohol and a low pH of 3.25, denoting good freshness, with something ethereal but good balance. It has a nose marked by the place, with similar notes—spiced, medicinal and chalky—as the other wines from the zone that were produced with other varieties. It has a delicate mouthfeel, textured and tasty, with a salty twist in the finish. Only 900 bottles were produced. It was bottled in October 2023. It's evolving nicely. - Luis Gutiérrez.
Millésimes: 2020 2019 2018
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Blanco salino algo planito ; ni fu ni fa
Original, diferente, mineral y algo herbáceo. Ojalá la fantástica uva Rey siguiera mandando como en otros tiempos en la costa gaditana.