Description

Le Château Montrose est classé deuxième grand cru classé de l'appellation Saint-Estèphe. Ce Bordeaux mythique se caractérise par la structure tannique apportée par le cabernet sauvignon, qui prédomine dans son coupage, mais avec toute l'élégance et la finesse que l'on attend de sa catégorie. William Kelley, critique au Wine Advocate, affirme que le Millésime 2022 « rappelle une version moderne beaucoup plus pure et précise du Millésime 1990 », l'un des plus légendaires de la région. Cela confirme, en somme, que nous sommes en présence de l'un des plus grands châteaux du Médoc contemporain

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.5% vol.
Cépage
68% Cabernet sauvignon, 25% Merlot, 8% de Cabernet franc, 1% Petit verdot
Origine
Saint-Estèphe

Dégustation

Température de service
Il est recommandé de le servir à une température de 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Le vignoble est situé à Saint-Estèphe, entourant le château dans une mosaïque de parcelles de différentes tailles, compositions de sol et âges des plants. Sa proximité avec l'estuaire de la Gironde (il s'étend sur plus d'un kilomètre le long de celui-ci) influence le climat de la région, modérant les températures froides et chaudes. Les rangées de vignes sont plantées du nord au sud, ce qui permet aux raisins de profiter au maximum du soleil tout au long de la journée. Les vents dominants du nord-ouest dissipent l'excès d'humidité lorsqu'il pleut.
Size
95 hectares.
Sol
Terrasses de gravier mélangé à du sable en surface sur un sous-sol riche en argile qui favorise la formation de réserves naturelles d'eau en profondeur.
Rendement
31 hectolitres par hectare.
Vendanges
Vendanges manuelles effectuées du 2 au 22 septembre. Seulement 58 % de la récolte a été utilisée pour l'élaboration de ce grand vin.
Elevage
Rouge crianza de 18 mois en fûts de chêne français, dont 60 % neufs.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

From barrel, I wrote that 2022 Montrose was so compelling that assigning it a bracketed score seemed a mere formality, and so it has proven. Unwinding in the glass with a deep and brooding bouquet of cassis, wild blueberries, violets, pencil shavings and burning embers, it's full-bodied, deep and dense, somehow marrying all the tannic authority that has long been such a signature of Montrose with a suavity and purity that represents the quintessence of contemporary Bordeaux. The broad, palate-staining finish lasts for more than a minute. This is a profound young wine that readers aren't going to want to miss.

James Suckling:

Great depth in the nose, taking you into its core of blackcurrants, pencil shavings, graphite, tar, inkpot and cassis. Full-bodied and very tight, this flexes its polished muscles, showing form and tension. Compacted. From organically grown grapes. 66% cabernet sauvignon, 25% merlot, 8% cabernet franc and 1% petit verdot. This needs six to seven years to come around.

Falstaff:

Deep dark ruby in colour with an inky, opaque core, purple reflections, and subtle brightening on the rim. Immensely multi-faceted and seductive on the nose, with aromas of ripe cassis, fine cherry fruit and hints of crystallised violets. The juicy, powerful palate has great freshness, with perfect tannins, notes of black cherry and blackberry, mineral, saline and enormously long lasting, with a hint of fine chocolate on the finish. This wine has huge potential for the future.

Jeb Dunnuck:

The 2022 Château Montrose is a classic blend of two-thirds Cabernet Sauvignon, with the balance 25% Merlot, 8% Cabernet Franc, and 1% Petit Verdot, all of which was brought up in 60% new oak from a variety of coopers. Another absolutely brilliant wine in the vintage, it offers a saturated purple hue as well as an essence of Montrose-like bouquet of currants, blueberries, damp earth, violets, graphite, and tobacco leaf. Full-bodied, incredibly concentrated, and powerful, it nevertheless has a riveting sense of purity, precision, and finesse that's hard to believe. Given its balance and purity of fruit, as well as the quality of the tannins, it's going to offer incredible pleasure with just 4-6 years of bottle age (a decade would be best) yet be just about immortal if well stored.