Description

Cultivés sur les pentes nord du volcan Etna, les cépages Nerello mascalese poussent entourés d'arbres fruitiers et d'oliviers, comme le veut la tradition dans le sud de l'Italie. Ce vin rouge intense et élégant, avec une délicate note fumée et citrique et son profil minéral, est le vin idéal pour découvrir les grands vins rouges siciliens d'altitude

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.0% vol.
Cépage
100% Nerello mascalese
Origine
Terre Siciliane IGT

Dégustation

Vue
Couleur rouge rubis.
Nez
Notes délicates de petites baies sauvages, d'écorce de cèdre, de jus d'orange sanguine, d'arômes fumés et minéraux.
Bouche
Élégant et enveloppant, avec un corps moyen et des tanins mûrs. Finale très longue.
Température de service
Entre 16 et 18 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés à 950 mètres d'altitude, exposés au nord.
Size
deux hectares.
Année de plantation
80 ans.
Sol
Volcanique.
Climat
Méditerranéen avec des influences continentales.
Vinification
Fermentation de 7 jours dans des cuves inox.
Elevage
Rouge crianza de 18 mois en fûts de chêne de 500 et 700 litres, suivi d'un élevage en cuves béton.

L'avis des experts

James Suckling:

Aromas of plum, iron and pumice with some flowers. It’s medium-bodied with powdered, fine tannins. It’s layered and elegant yet so structured. Very long and focused. Wild finish with a lava-like undertone to it all. Just above the contrada of Rapante. Drinkable but better in two or three years

Jeb Dunnuck:

Named after the training system in Etna, the 2021 Nerello Mascalese is from old vines on the north side of Etna and has a wonderful vibrancy in the glass on opening, with a delicate smoky note on the nose of ripe cherries and rosy perfume. It’s snappy on the palate with a leaner texture, although it has good length and a lovely citrus-tapered finish with a great snappy feel. Drink it over the next 8-10 years.

The Wine Advocate:

Closed with a red wax capsule, the Alberelli di Giodo 2021 Nerello Mascalese does a great job of transmitting energy, finesse and elegance. This is an exceptional expression of Etna's protagonist grape. It effortlessly shows small berry aromas of cassis and wild berry along with some dried herb, mountain flower, orange peel and crushed stone. Carlo Ferrini has hit this nail squarely on the head.