Description

Ce rouge est l'un des rares vins élaborés entièrement à partir de raisins Syrah à Bolgheri. Original et produit en très petite quantité, il offre une expression variétale précise qui en a fait une référence très recherchée dans cette région de Toscane. Son nom, inspiré d'une expression populaire, signifie « pur, sincère, entier », des adjectifs qui décrivent fidèlement ses principales caractéristiques.

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Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2020
Alcool
14.5% vol.
Cépage
100% Syrah
Origine
Toscana IGT

Dégustation

Nez
Expressif, complexe, intense et captivant. Il dégage des arômes de fruits noirs, d'épices douces, de cacao et même des notes d'olives noires. Merveilleux.
Bouche
Puissant, harmonieux et avec une texture agréable et subtilement crémeuse.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Garde
À garder jusqu'en 2040 environ si c'est bien conservé.

Vignoble et élaboration

Nom
Puntone y Vignone
Description
Vignoble cultivé selon les principes de l'agriculture biologique et biodynamique.
Année de plantation
Vignoble planté entre 1994 et 1999.
Vinification
Fermentation et macération pendant 20 jours dans des cuves inox
Elevage
Rouge crianza vieilli environ 13 mois dans des fûts neufs en chêne et des barriques coniques.

L'avis des experts

Wine Enthusiast:

The nose is sleek and dark, like a well-tailored suit, as the chewy saltiness of black olives waltzes with the tartness of blackberries and blueberries, while fireworks of black pepper burst in the night sky above. The olives and dark fruit keep dancing on the palate, until the song ends with a spicy, bitter chocolate crescendo. Debonair tannins watch you from across the ballroom, while acid simmers on the balcony, inconspicuous but unforgettable.

The Wine Advocate:

A beautiful Syrah from Tuscany, the 2020 Scrio shows impeccable elegance with a very long and linear style that transcends the nose and the palate. I love the precision of this wine. The celebrated Rhône grape has found a very happy home along this part of the Tuscan coast. The team at Le Macchiole is especially talented at bringing out varietal nuances of dark fruit, baking chocolate, spice, charred meat, white pepper and pencil shaving.

James Suckling:

Plenty of flowers and fresh fruit such as blackberries and raspberries. Hints of cloves and nutmeg. Medium to full body, with ultra-fine tannins and a chewy and crunchy finish. A little tight at the end, suggesting it needs three to four years of bottle age. Drink after 2026.

Falstaff:

Clear ruby with a slight purple tinge. Fragrant nose with notes of violets and black cherries, underpinned by subtly spicy components, lots of cardamom. On the palate there is a lot of fresh fruit initially, then opens with grippy, but somewhat large tannins in the core, still quite rough on the finish.