Description

Ce mono-cépage australien de Shiraz est cultivé dans les vignobles du vigneron Dan Standish, dans la vallée de Barossa (au nord d'Adélaïde). Dans des vignobles soigneusement sélectionnés et sur des sols granitiques, ils obtiennent un vin rouge intense, chaleureux et plein de personnalité.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.9% vol.
Cépage
100% Shiraz
Origine
Eden Valley

Dégustation

Nez
Arômes terreux, torréfiés (expresso), herbacés et minéraux, enveloppés dans un manteau de framboise noire concentrée, de violette et de fruits noirs.
Bouche
Corps ample, intense et profond. Le bois est parfaitement intégré, avec un équilibre parfait, d'acidité et de fraîcheur. On perçoit des notes minérales, florales et de fruits noirs.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
En Grahnja Hutton Vale, Eden Valley.
Description
Ces vieilles vignes tortueuses cultivées sur un sol granitique sont entretenues à la main par les sixième et septième générations de la famille Angas, juste à l'est de la ville du même nom, Angaston.
Sol
Granitique.
Climat
L'altitude plus élevée offre des nuits plus fraîches qui permettent une meilleure conservation de l'acidité naturelle, apportant ainsi de la vivacité aux raisins.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Elle est effectuée dans des fermenteurs ouverts.
Elevage
Élevage en fûts de chêne français pendant 20 mois.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2021 Lamella Shiraz is made with fruit from the Angas family vineyard, Hutton Vale Farm, Eden Valley. The vineyard was planted with cuttings from the Mt Edelstone (Henschke) vineyard and represents the final pick of the season each year. Made with 100% whole bunches in the ferment, the wine opens with characteristic jasmine tea, bergamot, raspberry, graphite and star anise on the nose. The whole-bunch component, far from overtaking the fruit, is seamlessly integrated from the first instance this year. The wine is a cohesive whole and shows an elegance and presence that is beguiling, to say the least. If anything, the 2021 Lamella is full of aching potential; its future is writ upon the balance of fruit and skin/stalk tannin, freshness and density. For lovers of this cuvée, I cannot recall seeing it so balanced and poised on release. The 2018 (a vintage I reference constantly for its high quality and fruit presence) may challenge this statement, however the cool vintage that birthed the Lamella this year has produced a wine of definition and untold potential. Super. Sealed under natural cork. 14.9% alcohol.

James Suckling:

This is an exceptional wine of billowing power, tannic exactitude and prodigious complexity. Iodine and purple florals define the nose, before a crescendo of purple pastille, anise, charcuterie pepper and clove. Polished and suave, with a curtain of classy oak wrapped across the teeming finish. An exercise in how to manage extract and primary fruit into a paradigm of immense class, poise, layer after layer of complexity and nigh on effortless drinkability. Bravo. Drinkable now, but best from 2027.