Description

Ce coupage de Mencía et d'autres cépages blancs autochtones tels que le Godello ou le Doña blanca provient de vignobles plantés entre 1920 et 1940. Il s'agit d'un vin rouge au caractère réducteur prononcé, influencé par son sol schisteux. Il présente des arômes captivants de fruits mûrs et une agréable sensation soyeuse au palais.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
12.8% vol.
Production
4.000 bouteilles.
Cépage
80% Mencía, 20% otras
Origine
Bierzo

Dégustation

Vue
Couleur rubis de robe peu intense.
Nez
Arômes de fruits rouges mûrs avec des notes de cerises à liqueurs et un fond minéral.
Bouche
Tanins très soyeux. Gourmand sans être écœurant.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C

Vignoble et élaboration

Année de plantation
Vignobles âgés de 80 à 100 ans.
Sol
Du sable dans la partie inférieure et de l'ardoise dans la partie supérieure.
Climat
Continental avec une forte influence atlantique.
Vendanges
Vendange manuelle dans des caisses de 14 kilos.
Vinification
Fermentation en fût avec des levures indigènes et sans contrôle de la température.
Elevage
Rouge crianza de 6 mois en fût.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The pale red 2021 Julia, named after José Antonio's wife, comes from a plot planted with a field blend of Mencía, quite a lot of Merenzao (Trousseau) and Godello, Alicante Bouschet, Palomino, Alicante and Malvasía on sand and gray slate in the village of Villafranca del Bierzo. The clusters of all the varieties together were foot trodden, pressed, fermented in foudre and matured in used 500-liter barrels for one year. It has a bright ruby color, a light to medium-bodied palate, moderate alcohol and ripeness and a very expressive nose with notes of wild berries and herbs. They first produced this wine in 2020. This is quite a breath of fresh air, elegant, ethereal and fresh, with a spicy twist, still a little marked by the élevage, but it should get integrated with a little more time in bottle. 3,500 bottles produced from 2.3 hectares.

Tim Atkin:

Very old vines, planted between 1920 and 1940, go into this traditional field blend of Mencía and around 20% Godello, Doña Blanca, Palomino, Merenzao and other varieties. Whole bunch fermentation followed by fermentation in foudre and six to eight months in barrel produces a light, almost ethereal wine with beautiful rose petal and red cherry notes. Tomato vine and garrigue combine on the palate with just a hint of chocolate. A wonderfully refined expression of the vineyard and completely morish! 2024-26