Description

Un vin rouge de l'Atlantique remarquable, couronné par la critique lors des millésimes précédents comme l'une des références les plus captivantes de Galice. Expressif, aromatique, corsé et très séduisant. Élaboré exclusivement par le producteur à partir de Caíño tinto, l'un des cépages autochtones du nord-ouest de l'Espagne, ce joyau peut encore évoluer pendant une décennie. Exceptionnel.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
12.5% vol.
Production
1 500 bouteilles.
Cépage
100% Caíño tinto
Origine
Rías Baixas

Dégustation

Nez
Élégant, parfumé, ample et expressif. Il offre des arômes de pétales de rose accompagnés de notes herbacées et poivrées.
Bouche
Harmonieux, juteux et frais. Il présente des tanins très raffinés et une finale très agréable.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Garde
Optimal jusqu'en 2034 environ, à condition d'être conservé dans de bonnes conditions.

Vignoble et élaboration

Année de plantation
Vignes très anciennes.
Sol
Granitique-sableux.
Climat
Atlantique.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Fermentation en futs ouvertes avec rafles.
Elevage
Rouge crianza de 12 mois en fûts de 1 500 litres.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The nose of the 2022 Finca Genoveva Caíño is something else. This is paler and a lot more fragrant, floral, aromatic and elegant than any of the other Caíño bottlings (and I tasted it next to two others). It's a wine with an ethereal quality and fragile balance but full of energy and light. It's a symphony of dried flowers, herbs and spices, intoxicating and showy, with a fine-boned palate with pungent flavors and great purity, focus, definition and symmetry. It has to be one of the finest vintages for this superb red, one of the best in Galicia, if not the best. This also ages like heaven. It comes in at 12.6% alcohol and has 7.65 grams of acidity. 2,000 bottles were produced. It was bottled in November 2024 after a long élevage, 12 months in a neutral 1,500-liter foudre and a further 12 months in 500-liter barrels. ´Luis Gutiérrez. 

James Suckling:

This is nervy and absorbing, with aromas of pepper, tea, red fruit and a bright herbal note. Medium-bodied with silky tannins and a delicate, ethereal profile. Saline and beautiful. This comes from a single, nearly 200-year-old vineyard planted in Meano on poor granite soil. Partial whole clusters. Aged in a combination of neutral foudres and barriques. Drink now or hold. - Jacobo Garcia-Andrade Llamas, Senior Editor.