Description

Mono-cépage Tempranillo de Valtiendas ( Ségovie) produit par Óscar Hernando, chef et propriétaire du restaurant Casa Silvano Maracaibo. Il se distingue par sa fraîcheur et sa bonne acidité, tout en présentant une belle structure grâce à des tanins charnus et marqués.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2020
Alcool
14.5% vol.
Production
7.500 bouteilles
Cépage
100% Tempranillo
Origine
Valtiendas

Dégustation

Nez
Arômes de baies mûres, d'épices et de réglisse
Bouche
Long et persistant, avec des tanins charnus et mûrs
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2027 s'il est conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Année de plantation
32 ans.
Sol
Argile calcaire avec galets.
Vinification
Fermentation alcoolique avec des levures indigènes dans des cuves inox avec 30 % de grappes entières.
Elevage
Rouge crianza de 9 mois en fûts de chêne français de 4e et 5e année et 6 mois en cuve en bois.
Embouteillage
Septembre 2022.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2020 Evolet is a Tempranillo from Valtiendas with 14.5% alcohol and good acidity and freshness, keeping the balance. It fermented with 30% full clusters and indigenous yeasts and matured in used barrels for 10 months and a further six months in an oak vat. 2020 was a very good year despite the difficulties from the pandemic; they harvested into October, and the grapes had ripened thoroughly. The wine has notes of ripe berry fruit and is a classical modern Tempranillo with spices, licorice and a touch of ripe melon. It has a full body with very round and bold tannins and ripe flavors. I tasted from a bottle just after opening it and from one that had been open for 24 hours, and the wine had opened nicely and didn't show any signs of fatigue. He wanted to make a more accessible and fresher wine within the powerful style from the zone, whose wines are not that different from the other reds from the Duero. 7,500 bottles produced. It was bottled in September 2022.