Description

Élaboré à partir de Syrah, ce rouge est l’un des vins qui placé M. Chapoutier parmi les vignerons les plus importants au monde. Un cépage qui, dans ces collines au pied du Rhône, offre sa meilleure version et qui atteint les summums de l’excellence. Avec ce millésime 2020, nous pourrons savourer un nez profond aux notes épicées et fumées, ainsi qu’une bouche où l’équilibre est de mise.

 

 

 

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2020
Alcool
14.0% vol.
Cépage
100% Syrah
Origine
Ermitage
Certifications
Demeter

Dégustation

Température de service
16 ºC

Vignoble et élaboration

Description
Vignoble provenant du coteau de Méal.
Année de plantation
Plus de 50 ans.
Sol
Argileux.
Climat
Le millésime 2020 dans le Rhône a connu un cycle végétatif semblable à celui de 2003, 2005 et 215, avec des températures plus élevées que d’habitude, provoquant un développement rapide de la vigne jusqu’à la floraison. On n’avait pas vu de niveau de stress hydrique aussi élevé en 18 ans, mais la situation a été bien gérée grâce au travail d’observation et de soin du sol, en améliorant la concentration des niveaux de sucre et d’acidité. Une récolte à laquelle on augure beaucoup de succès à l’avenir grâce à son potentiel de garde.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Égrappage complet et vinification en cuves béton. Une macération à haute température est effectuée pour obtenir des tanins doux et équilibrés.
Elevage
Ce vin est actuellement en processus de vieillissement et sera élevé en fûts durant 14 à 18 mois.

L'avis des experts

Jeb Dunnuck:

Another wine that flirts with perfection, the 2020 Ermitage Le Méal comes from the steep, south-facing slope right in the heart of Hermitage hill. All destemmed and brought up in the standard 20% new barrels and demi-muids, it has a more tight, straight, almost reserved profile than usual yet doesn't lack for density, mid-palate depth, structure, and concentration. Blackberries, redcurrants, spice, dried flowers, and loamy earth all define the aromatics, and it's full-bodied, has ripe, polished tannins, and a great finish. It needs to be forgotten for at least 5-7 years but will evolve for three decades.

James Suckling:

Welcome to the dark side of the Hermitage force, complete with billowing smoke and a deep well of blackberry fruit. Staggering concentration and a massive structure that’s nonetheless very precise. Enormous depth and energy at the finish which moves across the palate like a giant wave, which you the drinker are surfing. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Drinkable now, but best from 2025.

The Wine Advocate:

The super 2020 Ermitage le Méal boasts intense aromas of roasted meat, black olives, cassis and blueberries—a complex blend of fruity and savory that's more than the sum of its parts. Full-bodied and richly textured, it slides down deceptively easily for a young Hermitage of this pedigree, finishing with a flurry of soft tannins and tremendous length.

Decanter:

Explosive ripe blackberries melded with spicy oak. Very smooth and generous, shot through with a thick weave of sweet, ripe tannins. The alcohol is on the high side, but this has very impressive concentration and tannic weight - coupled with balanced acidity this promises to age with interest. I love the sweet, soft tannins, but this will take a long time to come round and show fully display its terroir.