Pepe Luis 2023
Description
Ce vin albariño, partiellement fermenté en foudres et en fûts, a été créé par Xurxo Alba en hommage à son frère décédé. En son honneur, ce vin blanc a été baptisé Pepe Luis. Il s'agit de l'un des vins les plus corsés et les plus spéciaux du domaine, avec un potentiel de garde exceptionnel.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
Very few winemakers in Rías Baixas, or anywhere else in the world for that matter, can achieve Xurxo Alba's levels of complexity with Albariño. This remarkable wine comes from five parcels in Castrelo totalling a tiny 0.6 of a hectare. Aged in equal proportions of stainless steel and Stockinger foudres, it has toast, sea breeze and vanilla spice aromas, some subtle, flinty reduction and a palate of lime, beeswax and pink grapefruit. 2026-33
Tight and salty in character, it is medium to full-bodied, savory and sharp, with an attractive roundness and remarkable balance that is always a standout of this wine. From five parcels totaling 6,000 square meters located close to the sea. The wine is whole-cluster pressed and finishes fermentation in German and Austrian foudres. Undergoes malolactic. Drink or hold.
Millésimes: 2023 2022 2018 2017
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El que mas nos gustó de la cata en bodega de gran parte de los vinos que elabora Xurxo Alba, con el plus de sus explicaciones (añada 2020)
Espectacular. Uno de los mejores albariños de Rías Baixas que he catado.
Aunque es untuoso se aprecia ciertas notas discordantes. Valoración Rxm 92.