Description

Ce Palo Cortado VORS, acronyme de Very Old Rare Sherry, est une création de l'ancien œnologue de Lustau, Manuel Lozano, qui a effectué une sélection parmi les plus vieilles soleras de ce vin. Lustau, Manuel Lozano, qui a effectué un travail de sélection parmi les plus anciennes soleras de ce vin. Un vin d'une grande intensité et persistance à toutes les étapes de la dégustation, qui a été inclus dans la catégorie Best in Show lors des Decanter World Wine Awards 2022. Il est présenté en format 50 cl.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Palo Cortado VORS
Alcool
21.0% vol.
Cépage
100% Palomino fino
Origine
Jerez-Xérès-Sherry

Dégustation

Vue
Couleur topaze avec des nuances cuivrées.
Nez
Très intense, avec des arômes de noix et de bois épicé.
Bouche
Long au palais, il présente une amertume intéressante et de subtiles notes de chocolat noir.
Température de service
Il est recommandé de le servir entre 12 et 14 °C.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The NV Palo Cortado VORS, medium brown-colored, it is a little cloudy. The off-dry (if such thing is possible), perfumed nose is a mixture of old wood, hazelnuts, varnish and a touch of toffee. The pungent palate is intensely dry and sharp, with plenty of hazelnut and varnished wood flavors, ending with a mineral salty note. It has a gentle nose and a wild palate. Drink 2013-2016.

Decanter:

There is really no wine sensation like that afforded by a very old sherry: exquisite, provocative, but almost painful, so concentrated, dry and demanding is the wine. This magnificent Palo Cortado is no exception. It's a light brown walnut in colour, with aromas which billow from the glass and evoke not just the bodega in which the wine has passed most of its life, but also hessian, polish, embers, bubbling marmalade in a copper pot and much, much else. It's searingly dry on the palate but ranges far and wide, too, vivid with acidity and filling the mouth with vapoury aromas which constitute almost as much of the 'flavour' as do the notes you can detect on the tongue. Are you tasting wine -- or time itself? It's hard to say, but this is an experience that you won't forget.