Description

Considérée comme la première Cuvée Prestige de l'histoire, elle a été créée en 1876 pour le plaisir exclusif du tsar Alexandre II. Ce vin effervescent est le résultat d'une sélection exclusive des meilleurs terroirs de la maison Roederer, présenté dans un élégant coffret qui en fait un cadeau idéal. Le millésime 2015 correspond à l'année où la région Champagne a été reconnue patrimoine mondial de l'Unesco

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Champagne
Millésime
2016
Alcool
12.5% vol.
Cépage
58% Pinot noir, 42% Chardonnay
Origine
Champagne

Dégustation

Vue
Champagne doré intense, brillant et lumineux. Il a une effervescence super fine et dynamique.
Nez
bouquet intense, parfumé et concentré de fruits jaunes comme la pêche blanche et la mirabelle, avec des notes de noisettes et d'amandes grillées.
Bouche
Au palais, il est énergique, vibrant et soyeux, presque onctueux. Il est accompagné d'arômes d'agrumes confits et d'épices iodées. Sa finale révèle des notes légères d'amande, intenses et salines qui lui confèrent délicatesse et concentration.
Température de service
On recommande de le servir entre 6 et 8 °C.
Accord mets et vin
Il se marie super bien avec les fruits de mer, les poissons gras comme le saumon et le thon, les fromages doux et crémeux et le porc.

Vignoble et élaboration

Description
Raisins provenant de plusieurs domaines situés à Verzenay, Verzy, Beaumont-sur-Vesle, Ay, Avize, Mesnil-sur-Oger ou Cramant. 1/3 du vignoble appartient à La Rivière, 1/3 à La Montagne et 1/3 au vignoble de La Côte.
Sol
Minéral calcite.
Climat
L'année 2015 nous a offert un hiver doux et humide, et un été chaud et sec.
Vendanges
Vendange manuelle faite du 7 au 20 septembre 2015
Vinification
25 % des vins sont vinifiés en fûts (fûts de chêne français). Pas de fermentation malolactique
Elevage
7 ans d'élevage avec ses lies en entreillage. Dosage de 7 grammes de sucre par litre.

L'avis des experts

James Suckling:

This has wonderfully pure fruit aromas, such as peaches, Asian pears and golden apples, alongside lemon curd, gingerbread, chalk and jasmine. Rock salt and oyster shells follow on the palate, which is so seamless that you scarcely notice the super-fine bubbles. It’s concentrated yet gentle at the same time, with impressive resolution and integration of all components. Salty and creamy at the very-long finish. Fantastic! 58% pinot noir and 42% chardonnay. Drink or hold.

Decanter:

Cristal 2016 represents a return to purity and classicism for this cuvée, even seen through the lens of 2016's ripe, generous opening. It is characteristically discreet in youth, cloaking its ripeness in long, chalky, stony energy. Gentle mandarin, pale apricot and raspberry fruit sit under slowly maturing notions of floral honey and tight, smoky charm. There's an airy, flowing delicacy and persistence which lifts this cuvée above some other expressions of this year. It's a hugely promising Cristal, likely to stand as tall as the sought-after 2012 and 2013 releases.

The Wine Advocate:

The finest rendition since 2013, the 2016 Cristal has turned out beautifully. A vintage that Lecaillon describes as “difficult in the vineyards but beautiful in the cellar,” it had suffered slightly in reputation due to the gloomy mood during the challenging growing season, but the results are indeed impressive. The fifth edition produced entirely from organically farmed and certified fruit, and heavily based on Pinot Noir, the 2016 represents the contemporary quality of Cristal, combining the concentration of 2002 with the precision and cut of 2013. Disgorged in July 2024 with a dosage of seven grams per liter, it opens in the glass to reveal a bouquet of lemon zest, white flowers and peeled almond, framed by youthful reduction. On the palate, it is bright and electric, with a pure core of fruit, pinpoint mousse and a textural attack, concluding with a long, saline finish. Drink it alongside the 2015, and it will illuminate its clarity and integration.