Description

L'une des références les plus prestigieuses de Saint-Émilion, qui figure chaque année en tête des classements des critiques les plus renommés. Élégant, puissant, persistant et unique. Ce vin, doté d'une incroyable capacité de garde, incarne à merveille le pouvoir de séduction de cette région bordelaise.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
13.0% vol.
Cépage
50% Merlot, 35% Cabernet franc, 15% Cabernet sauvignon
Origine
Saint-Émilion Grand Cru
Certifications
EU Organic Bio

Dégustation

Nez
Expressif, puissant, profond et captivant. Les arômes de framboises et de prunes prédominent, accompagnés de notes de pétales de roses, de thym et d'autres herbes aromatiques. En finale, des notes de chocolat noir apparaissent.

Bouche
Harmonieux, ferme, avec des tanins polis et une finale élégante, persistante et subtilement saline.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Size
19,6 hectares.
Année de plantation
Moyenne d'âge : 50 ans.
Sol
Plateau argilo-calcaire.
Climat
Maritime.
Rendement
47 hectolitres par hectare.
Vendanges
Vendanges manuelles dans de petites caisses.
Vinification
Fermentation dans des cuves en bois pendant environ un mois. Extraction par perforation pneumatique du chapeau.
Elevage
Élevage sur lies dans des fûts de chêne français (dont 40 % neufs).

L'avis des experts

The Wine Advocate:

A blend of 50% Merlot, 35% Cabernet Franc and 15% Cabernet Sauvignon, the 2022 Canon la Gaffelière exhibits aromas of raspberries and plums, complemented by notions of iris, rose petals, incense and burning embers. Medium to full-bodied, ample and fleshy, it's supple, suave and sophisticated, with a lively core of fruit, powdery tannins and a long, saline finish.

James Suckling:

Aromas of ripe redcurrants and hints of caramel and fresh herbs such as thyme and rosemary. Medium- to full-bodied, it shows fine tannins under lots of ripe and luscious fruit but is not heavy. The finish is juicy and savory. 35% cabernet franc, 15% cabernet sauvignon and 50% merlot. From organically grown grapes. Attractive already but needs at least three or four years to come around.

Decanter:

Ripe perfumed, floral and black fruits on the nose. Intense and concentrated, with tobacco, cherries, violets and crushed stones. Full, chewy and round, plushly textured but keeping a cool and savoury touch to the palate with balancing acidity that keeps the interest and movement. Dynamic and structured, lovely detail and density to this, you have richness but there’s also a vein of sweetness and tension that focuses the wine and gives the definition. Smooth and elegant, not the most vibrant, but the composure and overall character is lovely. Higher percentage of Cabernet Sauvignon than usual in the grand vin. A yield of 47hl/ha. 5% Petit Verdot completes the blend. A yield of 29hl/ha. A yield of 47hl/ha. 40% new oak barrels.