Gran Barquero Fino
Description
Gran Barquero est la gamme de vins la plus emblématique de Pérez Barquero. Son Fino, élaboré à partir de Pedro Ximénez, fermente naturellement, sans ajout d'alcool durant le processus d'élaboration. Cette condition est due au cépage et à la climatologie de Montilla. Pour l'anecdote, ce vin a été dégusté en 2008 par le critique Eric Asimov dans une édition spéciale du New York Times qui l'a placé en première position, en le choisissant parmi ses vins préférés grâce à son élégance et sa complexité.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The NV Fino Gran Barquero is aged 8-10 years under flor, pushing the limits of biological aging, which gives it a different profile: It is a big step up in quality, but it would probably be better with less filtration. It has a fresh, flowery nose hinting at some citric and even tropical fruits intermixed with the dry hay, straw, yeasty and chalky notes. It has the profile of a serious, first-class Fino that shows in a clean, pungent, balanced palate, with incisive flavors, supple and long. A good-value, great Fino that could develop some more complexity in bottle. Drink 2013-2016. - Luis Gutiérrez.
Muy muy recomendable
TOUTE L EXPRESSION DU PEDRO XIMENEZ EXTREMEMENT SEC EN BOUCHE