Description

Champagne Pol Roger a créé sa Prestige Cuvée en hommage à Winston Churchill, en tenant compte des qualités qu'il appréciait dans son champagne: robuste, corsé et d'une relative maturité. Le coupage exact est un secret de famille, mais il est évident que la composition a été approuvée par l'homme à qui il est dédié et à qui l'on attribue la phrase : «Mes goûts sont simples. Je me contente des meilleures choses ». Il est produit par un producteur exclusivement à partir de raisins provenant de Grands Crus, n'est produit que lors des meilleurs millésimes et commercialisé plus tard que les autres champagnes millésimés de Pol Roger, car Churchill appréciait les vins plus vieillis

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Champagne
Millésime
2015
Alcool
12.5% vol.
Cépage
Pinot noir, Chardonnay
Origine
Champagne

Dégustation

Vue
Couleur dorée avec des bulles Fino.
Nez
Arômes de fleurs blanches et de boulangerie, notamment de brioche. Il présente également des notes de fruits secs, d'amandes grillées, de noisettes et d'écorce d'orange.
Bouche
Puissant et équilibré, très frais, avec des notes d'agrumes et des arômes crémeux de boulangerie.
Température de service
Entre 6 et 8 °C.

Vignoble et élaboration

Vinification
Le moût est soumis à deux débourbages : le premier dans la salle de Pressurage et le second à froid, dans des cuves en inox à une température de 6 °C pendant 24 heures. La fermentation a lieu dans des cuves en inox à une température contrôlée inférieure à 18 °C, suivie de la fermentation malolactique.

L'avis des experts

Wine Enthusiast:

There is a wonderful biscuity aroma to this Pinot Noir-dominated Champagne. Named after the British war-time prime minister and an avid consumer of Champagne, the wine is mature, full of ripe yeasty flavors and concentration. The wine, from a great vintage, is at a perfect stage and ready to be drunk. But the wine will also age for many years, certainly until 2030.

James Suckling:

Very complex nose with a wide spectrum of candied citrus, dried peach and mirabelle tart aromas. Bold and rich, particularly on the mid-palate, but with a great deal of subtlety and delicacy for the vintage. This is already delicious, but at the finish you really taste how this has been made for the long term. Great drive and persistence right at the end. Drink or hold.

The Wine Advocate:

A strong effort in a less-acclaimed vintage, Pol Roger's newly released 2015 Cuvée Sir Winston Churchill opens in the glass with aromas of confit citrus, ripe orchard fruits and dried white flowers mingled with hints of honeycomb, freshly baked bread and anise. Medium to full-bodied, vinous and concentrated, with bright acids, chalky structuring extract and a pinpoint mousse, this inherently rather rich, gastronomic Champagne is quite tightly wound out of the gates and will reward a bit of bottle age. Stylistically, it is somewhat reminiscent of a modern-day version of the 1985.

Decanter:

Subtle and restrained pastry nuances with a hint of mushroom. Lots of seriousness and generosity of fruit but in a more restrained, quiet style. Gentle autolysis with mellow apple flesh and some earthiness, bright and classic. Elegant, with reserve wine complexity. Brisk on the finish with a nougat edge. Great stuff. Nominated by Sonja van Praag.