Description

Ce PX est un parfum, avec la viscosité de l'huile moteur. Il rappelle le caramel, les dattes, les figues et le chocolat au lait. Sa profondeur extraordinaire et sa longueur en bouche constituent ses véritables atouts. Il s'agit d'un vin remarquable dont il existe très peu de bouteilles très prisées, car il s'agit d'une édition très limitée avec des bouteilles numérotées.

Fiche technique

Type de vin
Pedro Ximenez
Alcool
11.0% vol.
Cépage
100% Pedro Ximénez
Origine
Montilla-Moriles

Dégustation

Vue
Couleur entre le brun et le noir jais, avec des nuances iodées.
Nez
Le nez est corsé, évoquant les raisins secs, les dattes, le café et le chocolat noir.
Bouche
Au palais, il est doux, onctueux, crémeux, avec de légères notes amères.
Température de service
Entre 14 et 16 °C.
Garde
Il est recommandé de le décanter.

Vignoble et élaboration

Elevage
Élevage selon le système de solera et criaderas dans de vieux fûts de chêne. Leur vieillissement remonte à la date de fondation du domaine.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

"The NV 1905 Pedro Ximénez Solera Fundacional Lot B 2016 is nothing short of spectacular. Black, opaque, dense and thick as (used) motor oil, it just tints the glass and sticks to its sides with brown chocolate-colored tears and a complex nose full of spices (clove, nutmeg), tobacco, balsamic aromas (old furniture, incense, wet ebony wood) and a core of bitter Belgian chocolate from the best chocolatiers you can think of (and I can think of Pierre Marcolini!). There is something reminiscent of the old traditional acetos from Módena, from that long aging in wood (it's around 80/90 years of average age) with a dense palate that is not that sweet after all, and even has a savory (cracked peppercorns), tasty component that makes it very complete - a dessert on its own. It has balance within its powerful and concentrated style, which is the key to greatness here. This is 11.5% alcohol, which greatly contributes to its harmony and balance. You would never guess the 525 grams of sugar it has; the acidity is also concentrated, reaching the 6.13 grams (measured in tartaric acid). This will keep forever, even when you crack the bottle open. 1,000 bottles were filled in January 2016."