Description

Les soleras 1955 constituent la collection de vins avec laquelle Pérez Barquero commémore le cinquantième anniversaire de sa fondation en 1905. Une collection composée d'un amontillado, d'un oloroso, d'un palo cortado et d'un Pedro Ximénez de soleras avec des vins âgés de 40 à 50 ans. Extraordinaire, très harmonieux, parfumé et élégant. Un pur délice pour les papilles

Fiche technique

Type de vin
Pedro Ximenez
Millésime
1955
Alcool
15.0% vol.
Cépage
100% Pedro Ximénez
Origine
Montilla-Moriles

Dégustation

Vue
Couleur acajou très foncé.
Nez
Arômes de dattes, de pain aux figues, de chocolat noir et de réglisse.
Bouche
Au palais, c'est un PX avec une très bonne acidité, dense mais pas écoeurant.
Température de service
Entre 12 et 14 °C.
Garde
Il est recommandé de le décanter.

Vignoble et élaboration

Vinification
Après son encépage et l'ajout de vins généreux vieillis, ce vin subit une longue période de vieillissement oxydatif en fûts de chêne américain.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The August 2020 bottling of the NV 1955 Pedro Ximénez Solera Cincuentenario is an intermediate step between the older and the younger sweet wines, not from the 1955 vintage but a non-vintage wine from solera, which might average 40 to 50 years of age. It's dense and concentrated, with15% alcohol and 407 grams of sugar, quite sweet. It's difficult not to lose your reference with such a concentration of sugar, as more seems better, but balance is key here. I think I liked it more than in previous occasions; I found it complex, nuanced and elegant (Belgian chocolate, the best dates money can buy, super fine expresso from Kenya...) and with a floral and very attractive note, showing concentration and old age and very precise and clean flavors that make it irresistible. This saca was composed of 264 numbered bottles, and the bottling date and bottle number are written on the label. - Luis Gutiérrez.