Description

Impressionnant amontillado appartenant à la gamme Solera Cincuentenario de Pérez Barquero, une sélection de vins très anciens en édition limitée. Avec des signes évidents de maturité, cet amontillado rappelle la marée basse, il a un palais corsé, mais très élégant. Légèrement piquant, intense, salin et avec de délicieux souvenirs marins

Fiche technique

Type de vin
Amontillado
Millésime
1955
Alcool
21.5% vol.
Cépage
100% Pedro Ximénez
Origine
Montilla-Moriles

Dégustation

Vue
Couleur ambrée iodée.
Nez
Vif, expressif, salin, avec des arômes d'épices, d'encens, de noix et une touche de levures.
Bouche
Au palais, il est très puissant, salin, avec une finale longue et corsée.
Température de service
Entre 15 et 18 °C.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 1/2024 bottling of the NV 1955 Amontillado Solera Cincuentenario is really fine and elegant, with a sharp and chiseled palate, pungent aromas and great intensity. It has unusual finesse, with the profile of a very old Amontillado, sharp and pungent, finishing dry and salty, with notes of iodine, seaweed and low tide and with some nutty undertones, a varnish twist and a long and persistent finish. It comes in at 21.5% alcohol, with a pH of 3.2 and concentrated acidity to 7.9 grams (also some sugar that goes unnoticed and is only the result of evaporation and concentration), coming through as sharp and bone dry. It's precise, balanced, long and very intense. 265 numbered bottles were filled in March 2022. - Luis Gutiérrez.