Description

St Henri est une expression traditionnelle du shiraz australien. Il est inhabituel parmi les vins rouges de cette catégorie, car il n'utilise pas de chêne neuf. Penfolds l'a commercialisé pour la première fois au début des années 1950. C'est un style de vin qui n'a pas succombé aux diktats de la mode ou du commerce. St Henri est unique.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.5% vol.
Cépage
100% Syrah
Origine
South Australia

Dégustation

Vue
Rouge prune avec une bordure cramoisie.
Nez
Notes de fruits noirs et rouges. Une touche de réglisse, de graines de fenouil et de menthe.
Bouche
Élégant et onctueux. Une légère salinité s'harmonise avec une acidité parfaitement intégrée. Tanins fins.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés dans les régions de McLaren Vale et Barossa Valley.
Climat
McLaren Vale et Barossa Valley ont enregistré des précipitations hivernales bien inférieures à la moyenne. Elles ont connu un mois de juillet particulièrement sec. Cependant, le mois d'août, étonnamment humide, a permis de rétablir l'humidité du sol juste à temps pour la saison de croissance. Les mois suivants ont offert des températures légèrement supérieures à la moyenne, créant des conditions idéales pour le bourgeonnement et la floraison.
Elevage
Rouge crianza pendant 12 mois dans de grandes cuves de chêne.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

I recently tasted a vertical of St Henri from 1958 through to this 2021, and just behind the 1962 and 2010, the 2021 was among the top five best St Henri's ever made. The 2021 St Henri Shiraz has succulence and balance, and it is fresh and unencumbered by heavy oak characters via the adherence to large-format, seasoned oak and the blessing of the season. The tannic density and weight of the wine comes from the fruit rather than the vessel, and this will hold it is great stead over the decades to come. This was sourced from Barossa Valley and McLaren Vale. 2021 was a lovely season in South Australia; the lead-in was wet from August onward, replenishing the arid ground from the past three vintages of drought. The season was long and warm but rarely, if ever, hot, with well-timed rain events that allowed producers, for the most part, to avoid viticultural pressure. Having explained this, I have found many of the reds from 2021 to be really quite ripe—it seems to me that many people had the opportunity to leave fruit on the vine, and many did. This feels to buck that trend. Excellent. 14.5% alcohol, sealed under natural cork.

James Suckling:

Blackberries and dark chocolate with some toasted nuts, oak and graphite give this very enticing aromas that follow through to a medium body with a solid core of fruit and fine tannins that spread across the palate. Extremely well crafted overall and easy to drink young. Drink or hold.