Pardas Aspriu Xarel·lo 2018
Description
À Pardas, ils sont très attachés au cépage xarel·lo, c'est pourquoi il s'agit déjà du troisième vin de cette variété produit par le domaine. La confiance en ce cépage est totale et, dans ce cas, il est inévitable de produire un vin de vigne comme celui-ci. « Le terroir prime sur le cépage, prime sur le viticulteur ». Un vin authentique.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
Il est composé de trois parcelles différenciées par leur âge et leurs porte-greffes. Microclimat unique.
L'avis des experts
The nose of the 2018 Aspriu Xarel.lo is to die for. The wine is pale for its age, with an almost fluorescent yellow, and the nose is complex and nuanced, very different. It comes from a small plot (0.75 hectares) of very old vines, two terraces at different levels, so not every year do all the grapes make it into the wine. 2018 was a wet year, and the bunches from the lower part were used less; the ones from the two terraces have less soil and less yields. It has a moderate 11.75% alcohol with a pH of 3.1, a sharp and austere profile, with a developed nose, high pitched, with dried flowers, a medicinal touch and pollen, but there's more austerity in the mouthfeel, shy but with pungent, intense flavors in the finish. This fermented in used barrels, where it matured for six months. It was bottled in June 2019 and is aging at a slow pace. Only 504 bottles were produced, as it was already a low-yielding year because the plants suffered from the scarce rain in 2016 and 2017. - Luis Gutiérrez.
Millésimes: 2019 2018 2015
Nos membres n’ont pas encore laissé de commentaires pour ce millésime. Cliquez sur les millésimes précédents pour accéder aux commentaires.
Nos membres n’ont pas encore laissé de commentaires pour ce millésime. Cliquez sur les millésimes précédents pour accéder aux commentaires.
Nos membres n’ont pas encore laissé de commentaires pour ce millésime. Cliquez sur les millésimes précédents pour accéder aux commentaires.