Pago de Valdoneje El Rapolao 2022
Description
Ce vin mono-cépage capture l'essence même du Mencía le plus classique du Bierzo. Les raisins proviennent d'un vignoble dont les cépages ont près de 100 ans, ce qui leur confère une concentration aromatique maximale. Son emplacement privilégié sur des sols argileux avec des galets et son climat continental influencé par l'Atlantique permettent au Mencía d'exprimer pleinement son parfum séduisant tout en conservant une Acidité optimale qui en fait un vin rouge frais, élégant et aromatique
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2022 El Rapolao comes from two family-owned plots that have a northern exposition. Half of the grapes fermented in used barrels with some clusters and half were destemmed and fermented in stainless steel. The wine matured in used 225-liter French oak barrels for eight months. This is the last time they used 225-liter barrels for this wine. Tasted next to other wines from 2023 (and 2024), I can feel the warmer year, which translated into darker fruit and a more traditional profile. It has moderate ripeness, 13.4% alcohol a pH of 3.5 and 5.7 grams of acidity. It has a medium- to full-bodied palate with abundant, slightly dusty tannins that call for food. Only 640 bottles were produced. It was bottled in December 2023.
Millésimes: 2022 2021 2020 2019
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Agradable sorpresa,no creía que me fuera a gustar tanto 3,75☆.Duracion de crianza adecuado,final largo/afrutado,aromático, fresco,balsámico
Delicado en boca pero delicioso y persistente