Description

Issu d'un vignoble centenaire planté sur des dunes à quelques mètres de l'océan Atlantique, Leirana Areas de Arra est un blanc d'une singularité exceptionnelle.Ce vin albariño est produit en très petite quantité et, après un rouge crianza en fût d'environ 12 mois, il se révèle corsé, équilibré, avec des notes minérales, florales et mielleuses, et une finale saline qui nous transporte vers la brise de l'Atlantique

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Fermenté en barrique Blanc
Millésime
2020
Alcool
12.5% vol.
Production
600 bouteilles.
Cépage
100% Albariño
Origine
Rías Baixas

Dégustation

Vue
Couleur jaune pâle.
Nez
Notes minérales et florales, arômes de fruits jaunes et de miel.
Bouche
Ferme et corsé, avec une très bonne acidité. Finale très longue avec des notes salines et minérales.
Température de service
Entre 9 et 12 °C.
Accord mets et vin
Jusqu'en 2030 si conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Nom
Areas de Arra.
Description
Vignoble situé à proximité de la mer.
Année de plantation
Plus de 100 ans.
Sol
Sableux.
Climat
Atlantique.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Fermentation spontanée dans des fûts de 350 litres.
Elevage
Rouge crianza en fûts pendant 12 mois.
Embouteillage
Rouge crianza de 3 ans en bouteille.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

I have to let you know that there might be some variability in the bottles of the 2020 Leirana Areas de Arra, as the first bottle I tasted had clear signs of prem-ox à la Bourgogne Blanc, and the 2022 from last year also had an oxidative profile, which I assumed was because of the warm and dry vintage. However, a second bottle was magnificent. Of course, the wine has a deeper color and a more evolved nose because it's a 2020, which I tasted next to other younger wines. But it's an evolution in terms of complexity and nuance. The wine benefited from aeration, developing further notes of pollen, nettle, yellow fruit and wet stones. It comes in at a moderate 12.5% alcohol, with a pH of 3.26 with 7.8 grams of acidity, meaning contained ripeness and very good freshness and acidity. This comes from one of the few places in Rías Baixas with pure beach sand, where the vines are extremely old; they reckon 80% of the plants are over 100 years old. The juice from the pressing of the destemmed grapes fermented in 500-liter barrels without temperature control, and the wine matured in those barrels for 12 months. After the experience with the first bottle, I left the wine in the glass overnight, and it didn't develop any oxidation, just further aromas: peat, dry hay and flowers. It's very good, but there is some bottle variation. There is a risk to be taken here. 600 bottles produced. It was bottled in September 2021.