Description

La région de Rías Baixas produit également des vins rouges de grande qualité, comme ce Goliardo Rouge 2019, qui succède à l'ancien Bastión de la Luna. Il s'agit d'un coupage des cépages autochtones Caiño, Loureiro et Espadeiro, avec un petit pourcentage de Sousón.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
12.0% vol.
Production
6.000 bouteilles
Sous-zone
Vallée du Salnés
Cépage
Caiño, Loureiro, Espadeiro, Sousón
Origine
Rías Baixas

Dégustation

Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Année de plantation
Entre 45 et 180 ans.
Sol
Roulis, sableux et granitique.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Effectuez la fermentation malolactique.
Elevage
Rouge crianza de 12 mois en fûts de 225 et 500 litres, ainsi qu'en foudres de 1 500 litres de 4 à 10 ans.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2020 Goliardo Tinto shows a touch of rusticity. It's a blend of Caíño with some Espadeiro, Loureiro and a little Sousón. It's medium-bodied and has moderate ripeness and alcohol (12%) with lots of acidity, good freshness and fine tannins. 6,000 bottles were produced. It was bottled in January 2022, after one year in a combination of barrels and foudre.

Tim Atkin:

Goliardo combines Caíño Tinto, Loureiro Tinto and Espadeiro from the Salnés Valley with a little Sousón from the warmer Condado do Tea sub-region. Juicy, pithy and refreshing, with lots of zip and energy, it's the kind of wine that's really enjoyable chilled, with redcurrant and pomegranate flavours and a green herb undertone. 2023-29