Description

Ce vin est un autre amontillado haut de gamme qui s'inscrit dans la lignée des grands amontillados (1, 9, 37, 58 et 95) que l'Equipo Navazos a commercialisés tout au long de son histoire, en mettant en valeur les joyaux cachés des meilleures caves à vins généreux d'Espagne. Pour ces sélectionneurs, un bon amontillado doit allier équilibre, complexité et fraîcheur. À leurs yeux, l'amontillado est le roi des vins. Fino, vif, léger et délicieux, il possède bien sûr beaucoup de caractère.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Amontillado
Alcool
17.5% vol.
Production
3.200 bouteilles.
Cépage
100% Pedro Ximénez
Origine
Montilla-Moriles

Dégustation

Température de service
Entre 12 et 14 °C.
Accord mets et vin
Avec une multitude de plats.

Vignoble et élaboration

Vinification
Provenant du domaine Pérez Barquero dans les Altos de Moriles. Il a d'abord été créé comme un vin Fino dans un domaine de Lucena, puis affiné chez Pérez Barquero. Il n'a jamais été fortifié.
Elevage
Rouge crianza moyenne de plus de 20 ans.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The NV La Bota de Amontillado Montilla 117 is a new Amontillado from Montilla-Moriles that was never bottled before. Selected from the cellars of Pérez-Barquero, the wine is between 25 to 30 years of average age, not fortified but bottled at 20% alcohol from pure concentration from evaporation, as the Fino that is the base for this wine was never fortified, which is the tradition in Montilla. It's a medium-age Amontillado with textbook characteristics and the evolution of the Fino Amontillado but with some 10 to 12 years more. It's nutty, pungent, intense and sapid, with a saline, iodine twist. This is a bottling from the summer 2022. 3,000 bottles produced.

95:

Bota 117 is, like so many of its predecessors, a grandee – it speaks powerfully and nobly of its origins. Equipo Navazos specialises in Sherries, but there are occasions when it finds that only Montilla does it better. As here: boldly aromatic with vanilla, orange marmelade, walnuts. In the mouth it's piquant, powerful and peppery, laden with dried fruits and nuts, with just a hint of bitterness on the finish. Perfect equilibrium.