Description

Champagne Brut Nature, Blanc de Noirs et biodynamique mono-cépage de Pinot noir produit par un producteur dans la Côte des Bar. Un champagne qui suscite de nombreuses émotions.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Champagne
Alcool
12.0% vol.
Sous-zone
Côte des Bar.
Cépage
100% Pinot noir
Origine
Champagne
Certifications
Demeter

Dégustation

Température de service
Entre 6 et 8 °C.
Garde
Jusqu'en 2026 s'il est conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Nom
Vouette y Biaunes.
Description
Vignobles implantés dans le village de Buxières-sur-Arce.
Sol
Du Kimmeridgien (roche calcaire)
Climat
Continental.
Vendanges
Vignobles cultivés selon les principes de la biodynamie.
Vinification
Fermentation avec des levures indigènes dans des fûts de chêne bourguignon usagés.
Elevage
Rouge crianza dans le même fût pendant 10 mois, puis élevage en bouteille pendant environ 24 mois.
Embouteillage
Sans filtration, clarifié et très faible teneur en SO2, environ 20 mg/l. Sans dosage, Brut Nature. Pourcentage de vin de réserve : 5 %

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The NV Brut Nature Fidèle (R14) is a Blanc de Noirs from Pinot Noir on Kimmeridgian soils and is entirely based on the 2014 vintage. Disgorged in October 2017 the oak-fermented wine shows a golden-reddish apricot color and opens with a very delicate, floral and herbal yet intense and vinous bouquet of red fruits, with warm, dry earth and spices and just a hint of oak. Bone dry (of course), fresh and elegant on the palate, this is an impressively delicate and filigreed Champagne to be enjoyed as a still wine rather than a fizz. The finish is long, clear, dry and well-structured (even with fine tannins) and reveals discreet salinity. In fact, Fidèle drinks like a Burgundy-inspired Coteaux Champenois with very fine but not effervescent bubbles, persistent lemon juice and a touch of oaky flavors. Don't use a flute to enjoy this young, gastronomic wine; instead, use a wine glass or one of the rounder, more voluminous Champagne glasses like the Lehmann Jamesse (which stresses the finesse rather than the vinous character). Don't serve the Fidèle too fresh, either, but if you must, wait a bit and don't worry if the wine is suddenly 12 or even 14 degrees Celsius—it's still delicious and even more vinous then! (To be honest, when tasted at 15 or 16 degrees Celsius, I even got some Gewürztraminer notes (lychees) on the nose..- Stephan Reinhardt.